Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Mag mijn werkgever ervoor kiezen om mijn contract niet te verlengen tijdens ziekmelding?

Sinds begin juni ben ik ziekgemeld van mijn werk. Ik heb contact gehad met de praktijkondersteuner en bedrijfsarts en ben nog niet klaar om weer te gaan werken. Ik heb elke week contact gehad met mijn werkgever om te overleggen wat er mogelijk is voor nu en de toekomst. Vandaag heb ik ook telefonisch contact gehad met mijn werkgever en vertelde hij mij dat als ik ziekgemeld blijf hij mijn contract niet kan verlengen. Mijn contract loopt af op 30 september. Hij gaf aan dat als hij mijn contract verlengt terwijl ik ziek ben, hij niet meer verzekerd is en mij dan uit eigen zak moet betalen (wat hij op dit moment niet kan verloven i.v.m. de financiƫle situatie als gevolg van de coronacrisis). Hij gaf aan dat de andere optie is om het contract af te laten lopen en dat ik dan na 4 weken weer opnieuw aangenomen word wanneer hij weer verzekerd is. Ik zou tot die tijd een WW-uitkering kunnen aanvragen.

Ik vroeg mij af of het legaal is om een contract (27 uur per week) niet te verlengen tijdens ziekteverzuim? Mijn werkgever gaf aan dat het alleen mogelijk is al ik weer 100% beter gemeld ben.

Dat is -helaas voor u- niet onmogelijk. De werkgever is in principe vrij om een tijdelijk contract niet te verlengen, ook al bent u ziek. Dat is alleen anders als een vast contract zou zijn ontstaan en/of er bepaalde bewijsbare toezeggingen/afspraken zouden zijn op grond waarvan zeker verlengd zou worden. Wel dient de werkgever minimaal een maand voor afloop schriftelijk aan u te berichten of wordt verlengd. Indien de werkgever dat verzuimt, wordt hij een soort boete verschuldigd die u vervolgens kunt vorderen. U moet dan wel binnen een bepaalde termijn na afloop van de arbeidsovereenkomst dat bedrag via de rechter hebben gevorderd (als de werkgever niet vrijwillig betaalt), anders vervalt dat recht op de boete weer.
Indien uw arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd terwijl u nog ziek bent, zult u aanspraak kunnen maken op een ZW-uitkering via het UWV.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag