Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag mijn baas mijn operatie weigeren of uitstellen?

Ik word binnenkort geopereerd aan mijn oor omdat ik slecht hoor en dat ze mijn trommelvlies proberen te maken die al kapot is sinds ik 10 was, nu 39 jaar oud. Mijn gehoorgang word groter gemaakt m'n trommelvlies proberen ze te maken en ze proberen het littekenweefsel rondom mijn gehoorbeentjes te verwijderen zodat ik weer beter kan horen. Nu heeft mijn baas gezegd, jij moet de operatiedatum met mij overleggen, komt het mij niet uit dan moet je het verzetten. Ik ben al meer dan een jaar bezig voor deze operatie. Kan hij mij dat verbieden?

Voor de operatie zult u zich ziekmelden naar ik aanneem. Indien de werkgever vindt dat onterecht zou zijn ziekgemeld, kan hij een bedrijfsarts inschakelen om te beoordelen of u arbeidsongeschikt bent. De werkgever kan en mag die beoordeling niet zelf maken. Hij is immers geen bedrijfsarts.
Mijn advies is om de ziekmelding wel goed vast te leggen, bijvoorbeeld in een email. Dit om onverhoopt te voorkomen, dat achteraf wordt geoordeeld dat u niet bent verschenen en dus ongeoorloofd afwezig bent.
Los van voorgaande adviseer ik u om in elk geval, indien dat ook medisch geen probleem oplevert en past in de planning van het ziekenhuis, te proberen met uw werkgever een akkoord te bereiken over de operatiedatum. Die afspraak ook weer vastleggen. Indien u overeenstemming hebt, voorkomt dat mogelijk veel gedoe achteraf.

Beoordeel dit antwoord:

Nu de operatiedatum, na 01 jaar, vaststaat zou ik die niet verschuiven. Zeker in Coronatijd zou verschuivitn wel eens zeer lang kunnen duren. Een goed gehoor is zowel voor u, als uw collega`s en de werkgever een groot goed. Ook de werkgever heeft hiervan profijt. Het lijkt dus op een pesterij of machtsstrijd. ga daarin niet meer en meld u, conform advies Van Orsouw, ziek en leg dat goed vast. Mocht de werkgever moeilijk (blijven) doen, ga dan naar een gespecialiseerd arbeidsrechtadvocaat (lid specialisatievereniging), b.v. mij. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag