Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag je een gratis fles wijn weggeven bij een abonnementsovereenkomst? (reclamerecht)

Ik heb een onderneming waarbij ik een abonnementsovereenkomst aanbied voor een duur van 12 maanden met een prijs van €39,95 per maand aan consumenten. Elke maand leveren wij 1-3 flessen wijn. Mag ik een reclame uiting als volgt vermelden; Ontvang je eerste fles wijn GRATIS bij het abonnement

In de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken lees ik het volgende;
--------------------
Artikel 20 – Gratis verstrekken

Behoudens bij proeverijen in slijterijen of sampling tijdens horecapromoties is reclame waarbij alcoholhoudende drank door een lid van de branche of met actieve medewerking van een lid van de branche gratis aan particulieren wordt aangeboden niet toegestaan.

Toelichting artikel 20
In de communicatie is het niet toegestaan om het woord ‘gratis’ of synoniemen daarvan (zoals ‘cadeau’ of ‘traktatie’) te gebruiken. Ook voor boodschappenpakketten en prijzen bij wedstrijden en/of acties geldt dat geen alcoholhoudende drank mag worden weggegeven, ook al wordt in de uiting niet het woord ‘gratis’ of een synoniem gebruikt.
Let op: dit artikel is aangepast. Sinds 1 juli 2021 is in artikel 2a van de Alcoholwet geregeld dat het verboden is om alcoholhoudende drank aan te bieden tegen een prijs die lager is dan 75% van de prijs die gewoonlijk wordt gevraagd. Daarom is het kortingspercentage van 50% verwijderd.
---------------

Ik geef dus niet meer dan 25% korting. De gratis fles heeft een waarde van €7,99 en is minder dan 2% op basis van de waarde van het abonnement (12 x €39,95). Zelfs op basis van €39,95 zou een korting van €7,99 slechts om 20% gaan.

Maar er staat ook iets vermeld over niet toestaan van gratis alcohol.

Is mijn aanbieding dan in strijd met de RVA?

Op de site van de NVWA en in de memorie van toelichting kunt u meer informatie vinden.
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor-verkoop-alcohol/verbod-hoge-kortingen-op-drank-in-retail,
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35337-3.html

Het wetsvoorstel verbiedt prijsacties met alcoholhoudende drank die een voordeel opleveren dan wel een voordeel suggereren van meer dan 25%.
Als u 1-3 flessen p.m. levert is het dus een soort situatie als 3 voor de prijs van 2.

Het woord "gratis" mag niet gebruikt worden. De 25% ziet op de prijs waarvoor u een specifieke fles normaal gesproken verkoopt. Op basis van bovenstaande lijkt de uiting derhalve niet toegestaan. U zou mogelijk wel kunnen denken aan iets in de richting van: De eerste maand voor 30 euro (i.p.v. 39,95). Dat is 24,9%.

Let ook op dat als u drie flessen verstuurd die normaal 18 euro p.s. zijn, is er met een prijs van 39,95 al sprake van 26% korting.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag