Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag buitenunit van airco van buren aan onze buitenmuur hangen?

We wonen in een geschakelde woning. Onze woonkamer steekt uit ten opzichte van de achterpui van onze buren. Aan de buitenzijde van onze woonkamermuur (die op de erfgrens staat) hebben de buren een buitenunit van een airco opgehangen. Als de airco aanstaat dringen er storende laagfrequente trillingen (bromtoon) door in onze woonkamer. In eerste instantie dacht ik dat de muur mandelig was, maar ik heb recent gelezen dat in verband met horizontale natrekking de muur in principe niet mandelig is, maar ons prive-eigendom en dat daardoor de buitenunit eigenlijk ook ons eigendom zou zijn. Dit levert een rare situatie is, bovenop het feit dat de airco ons hinder bezorgt.
Is het verstandig om de buren te vragen de airco op te laten hangen aan hun eigen achterpui of op de grond te laten plaatsen?

Als de muur precies op de erfgrens staat, dan zijn de buren ieder eigenaar voor de helft van de dikte van de muur. Dan mag de buurman aan zijn zijde van de muur dingen bevestigen. Als deze muur niet mandelig zou zijn maar volledig uw eigendom, zoals u zegt, dan is het de buurman uiteraard niet toegestaan daar iets aan te bevestigen. Echter, ongeacht de vraag of de buurman iets aan de muur mag bevestigen is het buren niet toegestaan jegens elkaar hinder toe te brengen en als de aanwezigheid van de airco aan deze muur u hinder toebrengt dan kunt u in ieder geval reeds op die grond de buren verzoeken de buitenunit te verplaatsen of de bevestigingsconstructie te wijzigen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag