Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Lees bij een andere vraag het volgende antwoord op de vraag of huur verrekend wordt met de ioaw: "Goedendag, de inkomsten uit verhuur worden niet gekort op uw IOAW-uitkering. Ingevolge artikel 8 lid 1a van de Wet IOAW wordt gesproken van overig inkomen. Onder overig inkomen moet hier worden verstaan inkomen uit arbeid en inkomsten voortkomend uit salaris (zoals WW). De inkomsten uit verhuur vallen hier dus niet onder."

Maar als ik een "deel" van mijn huis verhuur wordt de "huurder" dan wel aangemerkt als "medebewoner" en dus via die kant gekort op mijn IOAW?

Een kostendeler is iemand die met u in dezelfde woning woont en met wie u de woonkosten kunt delen. De kostendelersnorm geldt ook voor een IOAW-uitkering. Evenals in de Participatiewet heeft de wetgever in de IOAW uitzonderingen op de toepassing van de kostendelersnorm opgenomen. Zo is in artikel 5, achtste lid, van de IOAW opgenomen welke personen niet als kosten delende medebewoners in aanmerking worden genomen. Niet alle medebewoners worden dus aangemerkt als kostendeler zoals wanneer er sprake is van een commerciële relatie. Voor de toepassing van de kostendelersnorm en wordt niet meegeteld:
“de persoon, niet zijnde een bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad van de alleenstaande werkloze werknemer, die op basis van een schriftelijke overeenkomst met de alleenstaande werkloze werknemer, waarbij een commerciële prijs is overeengekomen, als verhuurder, huurder, onderverhuurder, onderhuurder, kostgever of kostganger in dezelfde woning als de alleenstaande werkloze werknemer zijn hoofdverblijf heeft”

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag