Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kunt u mij helpen met een fiscaal paragraaf in een echtscheidingsconvenant?

Mijn ex vraagt geld aan mij van belastingjaar 2018 toen we nog getrouwd waren, hier wilt hij de helft van, echter heeft hij dit pas betaald na de scheiding. Nu staat hier iets over in de scheidings couvernant maar is het mij niet helemaal duidelijk.
Daarnaast wilt hij ook nog gemeentelijke belasting van 2018 en 2019 van mij, echter in 2019 ben ik al naar een andere woning gegaan en daar heb ik gemeentelijke belasting betaald.
Nu lijkt mij dat ik de gemeentelijke belastingen volgens artikel 11 in het couvernant niet hoef te betalen aan hem klopt dit?
En wat betreft de inkomsten belasting ik denk dat ik die wel dien te betalen, echter weet ik dit niet zeker en zou graag horen of ik dit dien te betalen aan hem of niet.

In het scheidings couvernant staat hier her volgende over.
Artikel 10 fiscaal paragraaf.

10.1 Partijen stellen vast t en m 2019 fiscaalpartner te zijn tot en met dit jaar zullen zij in overleg met elkaar aangiften laten doen inkomsten belasting doen. De aanslag inkomsten belasting die betrekking hebben op
Jaren waarin men fiscaal partner was komen voor rekening van beide partijen ieder de helft, zodra de aanslag herroepelijk vast staat,
10.2 eventuele terug gave worden door partijen door helfte verdeeld.
10.3 na 2019 zal ieder der partijen de eigen aangiften doen
10.4 het geen de partijen aan elkaar hebben betaald gedurende periode dat het huwelijk nog niet was ontbonden, is voldaan ten titel van verstrekking van huishoud geld, deze betalingen zijn naar de bedoeling van partijen noch aftrekbaar, noch belast.
10.5 indien over aanslag inkomsten belasting over de jaren dat de partijen fiscaal partner waren een geschil met de belastingdienst onstaat, zullen de partijen dit geschil in overleg behandelen.


Artikel 11 vrijwaring en finale kwijting.
11.1partijen vrijwaren elkaar over en weer, indien de ene partij wordt aangesproken tot voldoening van een schuld, welke ingevolge deze overeenkomst ten laste komt van de andere partij komt.
11.2 partijen verklaren ter zake van de verdeling na uitvoering van bovenstaande niets meer van elkaar te vorderen te hebben en verlenen elkaar over en weer ter dier zake finale kwijting.

Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet

De helft van het bedrag dat u over 2018 van de belastingdienst heeft ontvangen, komt aan uw ex toe. Dit zult u dus aan hem moeten betalen. Uw vraag omtrent de gemeentelijke belastingen kan ik nu niet beantwoorden. Daarvoor zal van de volledige inhoud van het convenant kennis moeten worden genomen. Belangrijk daarbij is ook om na te gaan of het een koop of huurhuis heeft betroffen en wie hiervan de eigenaar was. Als u dat samen bent geweest bent kan het zijn dat de helft van de eigenaarslasten en mogelijk ook (een deel van) de gebruikerslasten mede voor uw rekening komen. Zoals ik al aangaf dient daar wel het convenant voor te worden bestudeerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag