Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kun je na je na 60 jaar nog 20 cm grond opeisen. Het huis staat al 60 jaar 20 cm te ver op de grond van de buren. Nu eisen ze het op. kan dat?

Als dat zo is, dan is het verjaard.

Beoordeel dit antwoord:

Waarschijnlijk is er sprake van verjaring want als u 60 jaar grond in bezit heeft en u daarmee gedaan heeft of u eigenaar was en dat is in dit geval dan kan die grond niet meer worden opgeëist.

Beoordeel dit antwoord:

Nee, dat kan niet meer. Door boven op de grond van de buren (ooit) te hebben gebouwd, heb je dat strookje grond in bezit genomen. En de eigendom van dat strookje grond wordt na maximaal 20 jaar van de eigenaar van het huis. Je kunt namelijk die 20 cm niet zonder schade van de rest van het huis verwijderen.

Je wordt niet automatisch eigenaar. Er zijn twee wegen mogelijk:

(1) Je komt overeen met de buren dat er sprake is van verjaring. Vervolgens ga je samen naar de notaris en die stelt een "akte van verjaring" op. Dat is vergelijkbaar met de notariële akte als je een huis koopt, alleen de inhoud is iets anders: niet kopen en verkopen maar verjaring erkennen. Deze akte wordt vervolgens in de openbare registers ingeschreven en tot slot komt het Kadaster nog langs om de nieuwe grens op te meten.

Wil je je buren zo ver krijgen dat je samen naar de notaris gaat, biedt dan aan om alle kosten (notaris, Kadaster en dergelijke) te vergoeden. Bij verkoop noemen we dit "kosten koper".

(2) Je komt niet tot overeenstemming met de buren. Dan stap je naar de rechter en vraagt om een vonnis, die de notariële akte vervangt. Bij de rechter toon je aan dat er sprake is van verjaring. Het vonnis wordt vervolgens in de openbare registers ingeschreven en tot slot komt het Kadaster nog langs om de nieuwe grens op te meten.

Methode (1) is veruit het goedkoopste en fijn voor de verhoudingen met de buren. Methode (2) kost veel meer tijd en geld.

Dan is er nog methode (3): doe niets. Wacht rustig af tot de buren in actie komen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag