Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kosten ontstoppen gezamenlijk riool

Ik deel met 4 buren in mijn blok een gezamenlijk riool die op 1 punt op het gemeente riool is aangesloten. Ik woon in het laatste huis, dus als er een verstopping is, loopt het water in de wc en douche niet weg (het komt zelfs terug). Na onderzoek en meerdere keren doorspuiten (niet altijd de kans gehad om mijn buren direct hierover te informeren ivm de noodzaak van het doorspuiten) hebben we gezamenlijk het riool laten vervangen. Deze kosten worden gedeeld. De kosten voor ontstopping heb ik echter betaald. Uit onderzoek bleek dat er wortels door het riool groeiden en dat het om een oud riool van grespijp ging (meer dan 50 jaar oud)

Nu is het zo dat er op het gezamenlijke particuliere riool ook nog deels een andere huizenblok is aangesloten en dat vaak bleek dat de verstopping ongeveer op dit punt zat. Op de tekening stond deze aansluiting ook, maar alle buren van het andere blok gaven aan dat zij hun riolering al hadden omgelegd. Bij vervanging van ons riool bleek dat er toch nog op geloosd werd door enkelen van hen. Eerder hadden we hen niet kunnen vragen mee te betalen aan de ontstoppings- en onderzoekskosten.

2 van de buren uit mijn rijtje vinden dat zij niet mee hoeven te betalen aan de kosten voor het doorspuiten omdat de verstopping niet bij hun zat. Ik vraag mij af of dit terecht is. Ik hoor graag van u. Hartelijk dank alvast!

In de koopakte staat het volgende:
In deze akte wordt verwezen naar een erfdienstbaarheid met betrekking tot de riolering die reeds in 1964 is gevestigd. De erfdienstbaarheid is gevestigd: over en weer ten behoeve en ten laste van het bij deze akte verkochte (...) enerzijds en de aan de verkopers in eigendom verblijvende percelen, kadastraal bekend gemeente xx sectie x nummer xxen xx anderzijds.

De betreffende erfdienstbaarheid houdt in: de erfdienstbaarheid tot afvoer van regen, menage- en closetwater en faecaliƫn door de bestaande goten, riolen en putten naar het hoofdriool in de openbare straat.

In de kosten van onderhoud, schoonhouden, ruiming en vernieuwing van voormelde goten, riolen en putten zal door de eigenaren der betrokken erven voor gelijke delen moeten worden gedragen, voorzover van enig onderdeel van voormeld goot- en rioolstelsel wordt geprofiteerd.

Er staat wat er staat : de kosten van vervanging moeten worden gedeeld door gelijke delen. Dus gedeeld door de bewoners die nog steeds gebruik maken van de erfdienstbaarheid.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Ook als dit maar een heel klein stukje is dus? Want dat is het argument van mijn buurvrouw.


Het gaat erom dat het leidingwerk op enig moment vervangen moet worden door ouderdom en kwetsbaar is voor ingroei, kennelijk. Dan moeten alle gerechtigden maar zeker degene die profiteren meebetalen
aan de kosten voor onderhoud. ( ontstopping)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De verstopping zaten steeds in begin stuk van het riool en de laatste buurvrouw in de rij (dus gebruikmakend van het kortste stuk gezamenlijk riool) blijft volhouden dat omdat de verstoppingen op een punt zaten waarvan zij geen gebruik maakt / niet van profiteert dat zij dus niet hoeft mee te betalen aan deze kosten. Ook een van de andere buren vindt dat zij als dit in de toekomst nog eens gebeurt, zij hier niet verantwoordelijk voor is. Dat klopt toch niet? Hoe kan ik dat goed juridisch uitleggen? Hartelijk dank weer.


Nee dat klopt zeker niet immers als de afwatering niet goed is waardoor andere problemen opkomen, komt men zeker klagen. Als de buurt halsstarrig blijft zit er niets anders op dan aan te schrijven in juridisch taalgebruik hoe de vork in de steel zit. U mag hiertoe met mij contact opnemen, wellicht lost het nu direct op en voorkomt het problemen in de toekomst,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag