Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Kortgeding bij uitzetten huurder ?

Ik ben een particulier verhuurder en verhuur mijn oude appartement aan een dame. Deze dame woont er nu een half jaar en vanaf dag 1 zijn er al problemen betaald de huur oa niet. De leugens stapelen zich op. Dan heeft ze wel werk, dan weer niet.. Ook blijkt ze 2 honden met gedragsproblemen in huis te hebben, terwijl mijn huis gemeubileerd is en ze dit bewust heeft verzwegen. Als ik dit wist, had ik haar nooit een huurcontract aangeboden. Ook heeft ze 2 mensen ingeschreven die daar niet wonen, maar dus blijkbaar een adres nodig hebben.

Inmiddels ga ik voor een uitzetting, want de huurachterstand betreft nu 4 maanden..

Maar ik vraag me af of ik een kortgeding kan starten? Ik ben namelijk bang dat hoe hoger de schuld wordt, zij dit gewoonweg niet kan betalen en de huur is mijn hoofd inkomstenbron. Hoe langer zij erin zit en niet betaald, hoe langer ik voor deze kosten opdraai en hoe moeilijker ik het financieel heb en krijg. Ook betreft het een gemeubileerd appartement en deze honden zouden gedood worden wegens agressie. Ik heb geen idee wat deze aanrichten in mijn woning. Er is inmiddels een klacht van de buren waarbij ze aangeven dat de honden hun behoeften doen op het balkon en dit stikt. Ook durven de buren niet op het balkon te komen. Ik heb meerdere malen geprobeerd om tot een oplossing te komen, maar ik mag niet langskomen, ze is nooit bereikbaar en betaalafspraken worden niet nagekomen.

Ik weet dat met een kortgeding spoed verreist is, maar nergens staat wat deze spoed moet betreffen... Heeft een kortgeding indienen zin in deze situatie?

Die mogelijkheid bestaat, maar dan zal door de rechter in kort geding de tekortkoming in de nakoming als voldoende ernstig moeten worden bestempeld en zal aantoonbaar moeten zijn dat het belang van de huurder (om het woongenot te kunnen voortzetten aangezien er hoogstwaarschijnlijk nog geen vervangende woonruimte is) redelijkerwijs moet wijken voor het belang van de verhuurder. Tevens zal de kort geding rechter de overtuiging moeten krijgen dat een ontruimingsvordering in de hoofdprocedure zal worden toegewezen. Verder zal uiteraard moeten kunnen worden aangetoond dat sprake is van een spoedeisend belang bij de (voorlopige) ontruiming.

Beoordeel dit antwoord:

Een betalingsachterstand van vier maanden zal ten behoeve van een kort geding zeker als een spoedeisend belang worden aangemerkt.
Of de vordering tot ontruiming zal kunnen worden toegewezen is afhankelijk van alle omstandigheden, het verweer van uw huurder en haar bereidheid (en mogelijkheid) de huurachterstand te voldoen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag