Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kavel 50/50 met ex

Samen met mijn ex heb ik een stuk grond gekocht. Het is betaald met deels geld dat was van mijn ex en deels geld van mij en wat we samen hebben gespaard. Zijn deel was ongeveer 3/4 van het aankoopbedrag. In het koop contract wilde hij bij de aankoop dat ik voor 50% mede eigenaar werd. Ik vond dat vreemd, maar heb het destijds geaccepteerd. Hierbij kwamen ook de risico's kijken, in het geval we het grond of het huis ooit met verlies zouden moeten hebben verkopen.

Echter nu zijn we uit elkaar en als ik niet alleen kan bouwen op de grond moeten we het verkopen. Naar mijn mening ben ik 50% eigenaar van de grond. Mijn ex vindt dit echter niet eerlijk nu, omdat hij meer eigen geld heeft ingelegd en hij wil dit terug. Maar dan zou ik het zoals ik het zie aan hem moeten terug geven en daarvoor iets laten opmaken, zodat dat ook kan. Echter ben ik helemaal niet in de positie om dat geld terug te geven. Ik ben nu een alleenstaande moeder met een parttime baan en ik moet uit mijn huurhuis. Ik heb dus al het geld nodig om een eigen huis te kopen. Hij beweert dat ik onrechtmatig verrijkt zal worden. Ik zou graag willen weten of dat zo is. Er bestaat een koopcontract waarin staat dat ik 50% van de grond bezit. Kan ik dan onrechtmatig verrijkt worden?

U hebt samen geregeld dat u voor de helft eigenaar bent, maar dat wil nog niet zeggen dat u dan ook gerechtigd bent op de grond te bouwen, daartoe is toestemming van alle eigenaren nodig. Daarnaast heeft elke eigenaar het recht om te verkopen. U kunt dit niet verbieden. Het argument van uw ex gaat niet op als er een huis op de grond wordt gebouwd. Die grond zal daardoor ook meer waard zijn geworden. U moet de toestemming in een juridische status regelen bijvoorbeeld opstalrecht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag