Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik het huurcontract van huisgenoot beëindigen?

Ik woon in Amsterdam in een huurpand met een huisgenoot. Wij hebben een contract B ondertekent: dat houdt in dat we er maximaal 2 jaar in mogen en een opzegtermijn hebben van één maand. Op 23 maart heb ik aangegeven aan de huurbaas/makelaar en eigenaar + huisgenoot via e-mail dat ik er eind april uit wil. Mijn huisgenoot heeft toen aangegeven dat hij wel in het pand wilde blijven en dat hij een nieuwe huisgenoot zou gaan zoeken. De makelaar heeft aangegeven dat wij 2 keuzes hebben.1: allebei de huurders zeggen het contract op voor het einde van de maand of 2: er is een tenancy switch waarbij ik van het contract af ga en een nieuwe huurder mijn plaats inneemt op het contract. Tussen 23 maart en nu hebben mijn huisgenoot en ik een geschil gehad, omdat hij geen moeite heeft gestoken in het zoeken van een nieuwe huurder. Hij geeft aan dat ik verantwoordelijk ben voor het betalen van de huur totdat hij een nieuwe huisgenoot heeft gevonden. Dit zal waarschijnlijk pas op z'n vroegst vanaf juni zijn.

Is het mogelijk voor mij om van het huurcontract af te gaan vanaf eind april, zodat mijn huisgenoot alleen op het contract komt te staan (ook al is hij het hier niet mee eens)? Of kan ik het huurcontract zonder toezeggen van mijn huisgenoot beëindigen?

Ik ga er vanuit dat u beiden in het huurcontract als medehuurders genoemd staan en dat u beiden hoofdelijk aansprakelijk bent voor de huurbetalingen. Als dat anders in het huurcontract geregeld is, dan moet u dat aangeven, want dat zou mijn antwoord anders kunnen zijn.
U kunt niet zomaar eenzijdig uw deel van de huurovereenkomst doen eindigen en u kunt evenmin, zonder medewerking van de medehuurder, de huurovereenkomst opzeggen. Wat u kunt doen is zelf een nieuwe medehuurder zoeken en deze voordragen en als deze geaccepteerd word de tenancy switch maken; als uw huisgenoot op onredelijke gronden weigert daar medewerking aan te verlenen, kunt u hem aansprakelijk houden voor uw deel van de huur.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag