Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan ik geld terugvorderen van een extreem hoge factuur van de electricien?

Op 31/12/2021 heeft een elektricien werkzaamheden in het huis van mijn bejaarde ouders uitgevoerd. Hij rekende daar €2892,40 voor, dat direct met een pinbetaling moest worden betaald. De uitgevoerde werkzaamheden staan niet in verhouding met dit bedrag. De monteur heeft in de meterkast 2 automaten (dat zijn de "groepenschakelaars") vervangen. De gebruikte automaten zijn elders online te koop voor €25 a €35. Op de factuur van de monteur staan ze voor €345 en €450. De rest van de factuur zijn "werkzaamheden", "uurloon", "opslag feestdagen" e.d.

Mijn ouders zijn 82 jaar oud. Mijn vader is niet meer handelingsbekwaam en mijn moeder kan niet goed met geld omgaan. Zij zijn overrompeld door deze elektricien en hebben de factuur zonder protesteren betaald, helaas.

Ik heb de elektricien al gebeld en die vertelde me dat de factuur correct was. Op mijn vraag of de automaten misschien van goud waren, zij hij "ja, dat zou best kunnen"....

Nu is mijn vraag aan u: is er juridisch een mogelijkheid om een deel van het betaalde geld terug te vorderen?

Normaal gesproken betekend het betalen van een factuur, zonder dat dit onder protest gebeurd, dat de vordering is voldaan en het moeilijk is er op terug te komen.

U heeft echter een duidelijk verhaal en daarnaast is het bekend dat er helaas veel bedrijfjes werkzaam zijn die in deze sector veel te hoge bedragen vragen. Misschien zijn er al meer meldingen over dit bedrijf te vinden. Daar komt bij dat uw ouders bejaard zijn.

Afhankelijk van de exacte omstandigheden van het geval zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van misbruik van omstandigheden (art. 3:44 lid 4 BW). Dan zou de rechtshandeling vernietigbaar zijn.

Het is dan wel verstandig om dit goed uit te zoeken/op papier te zetten of bijvoorbeeld te bespreken met een jurist.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag