Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Kan een stichting franchisegever worden?

Met franchise wordt gewoonlijk bedoeld dat een andere onderneming de handelsnaam mag gebruiken. Dan moet er wel sprake zijn van een handelsnaam. Alleen een onderneming kan een handelsnaam hebben. Louter het zijn van een stichting wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van een onderneming. Criterium voor het zijn van onderneming is volgens de rechter het op commerciƫle wijze deelnemen aan het rechtsverkeer. Als daar sprake van is, is er dus een onderneming en is de door die onderneming gebruikte naam dus een handelsnaam en kan de stichting dus anderen toestaan die handelsnaam ook te gebruiken.

Beoordeel dit antwoord:

Ik denk dat een stichting niet zozeer de franchisegever zelf is eigenlijk. Een stichting als entiteit voor de gehele onderneming van een franchise is niet gebruikelijk. De intellectuele eigendomsrechten van een franchise/onderneming kunnen in een stichting worden ondergebracht. De franchisegever verstrekt een (sub)licentie aan de franchisenemer of de stichting verstrekt deze direct.

Dit heeft voor en nadelen. De namen worden zo uit het vermogen van een onderneming gehaald en kunnen daarmee veilig gesteld worden voor faillissement en beslag etc. Ook inbreuk etc wordt door de stichting afgehandeld. Er zijn vaak goede redenen om een merk in een stichting onder te brengen. De merknaam is een vitaal vermogensdeel van een franchisegever/onderneming.

De merk en handelsnamen kunnen op naam van de stichting staan en niet ondergebracht zijn in de onderneming van de franchisegever. Dit lijkt me logischer dan dat de stichting zelf de gehele onderneming drijft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag