Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan een perceel inmeting door het kadaster verjaren.

Uw vraag is te beknopt. Als ooit door het kadaster is ingemeten, maar grond toch in gebruik is genomen in strijd met deze inmeting, dan kan de eigendom door verjaring -onder omstandigheden- van die grond door verjaring worden verkregen.

Beoordeel dit antwoord:

Nee, een inmeting is "gewoon goed".

Een inmeting is namelijk een momentopname: het Kadaster komt een nieuwe grens, die is ontstaan tussen twee eigenaren, in- of opmeten. Dat doet het Kadaster niet op eigen houtje, maar mét de eigenaren: "Wijst u maar aan wáár de nieuwe grens is komen te lopen." En de eigenaren wijzen dus aan en het Kadaster schrijft dat op (veldwerk). Dat noemen we daarom ook wel de "aanwijs".

Jaren later kunnen eigenaren het Kadaster vragen om die aanwijs weer zichtbaar te maken in het veld. Dan is dus de vraag: "Wat hebben wij (of vorige eigenaren) ook al weer aangewezen?" En die vraag komt het Kadaster, aan de hand van de tekeningen (veldwerk) van de aanwijs, dan in het veld beantwoorden. Het Kadaster maakt dan dus weer duidelijk hoe ooit de grens is aangewezen. Dit noemen we een "grensreconstructie".

Grenzen verjaren niet spontaan. En het Kadaster bepaalt niet óf er sprake is van verjaring. Eigendommen kunnen door verjaring in andere handen komen. Als dat aan de orde is, dan moeten partijen dat

(a) samen zo afspreken óf
(b) de rechter laten bepalen.

Als de nieuwe eigendomsgrens duidelijk is, dan komt het Kadaster weer langs voor een nieuwe aanwijs.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag