Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Is mijn concurrentiebeding rechtsgeldig?

In december 2016 ben ik bij mijn huidige werkgever begonnen met een tijdelijk contract wat in augustus 2017 een vaste aanstelling geworden is (Technisch Consultant). In januari 2017 is aan de arbeidsvoorwaarden een concurrentiebeding toegevoegd:
"Het is Werknemer verboden binnen één jaar na beëindiging van de arbeidsovereenkomst in dienst te treden bij, werkzaam te zijn voor of behulpzaam of betrokken te zijn bij een bedrijf gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan dat van Werkgever. Dit beding geldt als het bedrijf zoals hiervoor genoemd in
Nederland gevestigd is. Voor dit beding maakt het geen verschil of Werknemer wel of geen vergoeding voor zijn werkzaamheden en/of betrokkenheid ontvangt. Op verzoek van Werknemer kan Werkgever besluiten om Werknemer geheel dan wel gedeeltelijk te ontheffen uit het tussen partijen overeengekomen concurrentiebeding."

In mijn vaste aanstelling staat deze regel: "De voorwaarden waaronder je arbeidsovereenkomst wordt voortgezet blijven ongewijzigd. Op je nieuwe arbeidsovereenkomst zijn ook de arbeidsvoorwaarden weer van toepassing waarvan je bij deze brief een kopie ontvangt".

Ik kan mij niet meer herinneren of ik die kopie ontvangen heb (in ieder geval niet per mail) en de regel in de aanstelling is op diverse manieren uitlegbaar. Nu rommelt het heel erg bij mijn huidige werkgever en wil ik erg graag de overstap maken naar een ander bedrijf, welke echter in dezelfde markt zit (consultancy op het zelfde platform als bij mijn huidige werkgever). In hoeverre is bezwaar maken tegen het concurrentiebeding (als het voor de rechter komt) zinvol, gezien bovenstaande? Ik vind de manier van zinsopbouw vaag, maar het boetebeding is dusdanig dat dit wel in overweging genomen moet worden. Overigens moet ik hierbij wel opmerken dat er diverse collega's ook al gegaan zijn, zonder dat het concurrentiebeding daarin meegenomen is. Mijn (eventuele) nieuwe werkgever is echter echt een directe concurrent op de markt, waar de andere partij(en) minder invloed hebben.

Er zijn een aantal eisen verbonden aan een concurrentiebeding in een arbeidscontract. De belangrijkste is dat deze op schrift moet staan. Heeft u een afschrift gekregen?

Een geldig concurrentiebeding mag niet te zware gevolgen voor iemand hebben.

U kunt een rechter verzoeken het concurrentiebeding ongedaan te maken of aan te passen. Bijvoorbeeld als u geen werk meer in Nederland kunt vinden terwijl daar geen goede reden voor is. Ook kan daarbij meespelen of de werkgever schuld heeft aan de situatie. Als het allemaal erg rommelig wordt waardoor het logisch is dat u ander werk gaat zoeken kan een rechter dat meenemen in de belangenafweging.

Ook kunt u vooraf toestemming vragen aan uw werkgever. Als u toestemming krijgt kan de werkgever daar niet zomaar op terugkomen. Zo weet u misschien op voorhand waar u aan toe bent.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag