Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Is het wettelijk verboden een link te plaatsen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal als de eigenaar van de website met opzet een spelfout in de link heeft aangebracht waardoor deze niet werkt?

De website linkt je bijvoorbeeld door naar "/uitzending/adio123.mp3". Deze link zelf werkt niet en resulteert in een 404 foutmelding. Als de gebruiker de link aanpast naar "/uitzending/radio123.mp3" komt hij wel bij muziek uit.

Maak je op deze manier de muziek openbaar? De website biedt tenslotte een niet werkende link aan.

Geachte heer, mevrouw,

Het opzettelijk weglaten van één letter lijkt mij op het eerste gezicht niet relevant. Elke rechter zal dit - vermoed ik - beoordelen alsof de link juist was geplaatst. De intentie van de eigenaar van de website staat immers buiten kijf.

Ongeacht of er in de betreffende link een spellingsfout staat, kan men zich afvragen of het verwijzen naar auteursrechtelijk materiaal in uw geval onrechtmatig is. Slechts de 'auteur' (bijv. zanger) is gerechtigd om het 'werk' (bijv. een liedje) openbaar te maken (bijv. beschikbaar stellen via de radio of het internet). Betreft het een muziekwerk, dan mogen (o.a.) omroeporganisaties dit tegen betaling openbaar maken. Zij betalen hiervoor een bepaald tarief aan het bekende BUMA. Ik ga er even vanuit dat radio123 haar gelden heeft betaald. Nu resteert de vraag of u op uw website mag verwijzen naar dit werk.

De auteurswet verbiedt het zogenaamde verdere openbaar maken. Het schoolvoorbeeld is: in een café staat de radio aan. Dit mag niet, het café moet in dat geval gelden betalen aan BUMA. Het is discutabel of de eigenaar van de website zich schuldig maakt aan 'verdere openbaarmaking'. Ik vermoed dat de enkele verwijzing niet als 'verdere openbaarmaking' wordt beschouwd. Men verwijst immers slechts naar een andere bron. Stel dat een bezoeker die op uw website komt direct het liedje te horen krijgt, dan maakt de website eigenaar zich overduidelijk wel schuldig aan 'verdere openbaarmaking'.

Andere situatie: de eigenaar van de website verwijst naar de website van een inbreukmaker (persoon A). Persoon A heeft een muziekwerk/uitzending op zijn website gezet (openbaar gemaakt). Persoon A schaadt het auteursrecht van de maker en (vermoedelijk ook) de omroeporganisatie. Nu eindigt men weer bij de vraag of de eigenaar van de website zich schuldig maakt aan het zogenaamde verdere openbaar maken. Mijn vermoeden is nog steeds hetzelfde, nee. U maakt geen inbreuk op het auteursrecht, zolang u niet persoon A bent.

Ik ben benieuwd hoe mijn collega's hierover denken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Graag zou ik willen weten wat de definitief van "openbaar maken" is. Stel de website upload 1 muziekwerk naar een server maar schermt de map af met een wachtwoord waardoor het maar voor 1 persoon toegankelijk is (die heeft namelijk het wachtwoord). Is dit dan openbaar maken van het muziekwerk? Stel we gaan verder en het wachtwoord is in bezig van een vijftal medewerkers van de website. Is het dan openbaarmaking?

De Van Dale zegt bij openbaar: "in het openbaar voor het oog van iedereen, in het publiek". Als er dus een wachtwoord op een map met materiaal zou staan dan is dit dus niet openbaar, ook als 200 mensen het wachtwoorden zouden hebben. Hoe zit dit juridisch? Wanneer is iets "openbaar maken"?


Geachte heer, mevrouw,

Openbaar maken is niet gedefineerd in de Auteurswet (in art. 12 kunt u wel een aantal voorbeelden vinden). De Hoge Raad heeft bepaald dat er van openbaar maken sprake is wanneer het werk (bijv. het liedje) op de een of andere manier ter beschikking van een publiek wordt gesteld.
Als het werk is afgeschermd met een wachtwoord is het natuurlijk niet toegankelijk voor het publiek. Wanneer men dit wachtwoord aan andere mensen geeft wel. Overigens kunt u geen aanspraak maken op de 'eigen gebruik' exceptie (art. 16b en c Auteurswet). Deze beperking van het auteursrecht geldt niet ten aanzien van 'openbaar maken' (in dit geval uploaden).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag