Stel vraag

Particulier


Is het toegestaan, om een akte van cessie te splitsen qua bedrag, om de toegankelijkheid belang van € 25.000,00 binnen de norm van de kantonrechter te houden.

De splitsing komt dan op twee verschillende rechts of privé personen te staan, waarbij de schuldenaar dezelfde rechts of privé persoon blijft.

Dank voor uw vraag op Rechtswinkel.nl. Ik ben een masterstudent en (nog) geen specialist in het vakgebied waar uw vraag betrekking op heeft. Ik heb echter onderzoek voor u gedaan en kom tot de volgende conclusie.

Als u hard kunt maken dat u de vordering met een andere intentie heeft overgedragen dan het ontwijken van de bevoegdheidsregels - en de hoogte van uw vordering wordt daardoor minder dan € 25.000,= - dan kan het geding wél aanhangig worden gemaakt bij de kantonrechter. Zo heeft de HR in 1960 overwogen.

Een vordering cederen met de door u genoemde intentie wordt echter duidelijk niet geaccepteerd. Dit heeft de Hoge Raad in 1981 overwogen en die rechtspraak is nog steeds actueel. Hierdoor zou het ook wel zeer eenvoudig zijn om de bevoegdheidsregels van de kantonrechter te omzeilen.

Heb ik uw vraag zo voldoende beantwoord? Dan verzoek ik u vriendelijk deze te beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag