Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is er sprake van plagiaat?

Om zich als professional voor te doen en om daarmee klanten (lees: jonge modellen) te werven en indruk op zijn bezoekers te maken, haalt een matige amateurfotograaf professionele foto's van het internet en plaatst deze enigszins bewerkt (gespiegeld) op zijn sociaal media accounts. Hij zet daar het copyrightsymbool © bij en zijn eigen naam. Plus een omschrijving als: Fotoshoot op locatie met model X. Hij suggereert dus op verschillende manieren dat hij de foto zelf gemaakt heeft terwijl dat aantoonbaar (zoekmachine) niet waar is. Mijn vraag is: Is hier sprake van plagiaat of is dat niet meer het geval wanneer een foto bewerkt is, ook als is dat minimaal? En in het verlengde daarvan: Hij doet hetzelfde met gratis te downloaden foto’s. Is er dan (ook) sprake van plagiaat? In geen van de gevallen vindt bronvermelding plaats, laat staan de naam van de fotograaf, voor zover deze al bekend is omdat het vaak foto's uit Oost-Europa of China betreft..

Er lijkt sprake te zijn van schending van het auteursrecht van de originele fotograaf.

Op foto's kunnen ook auteursrecht liggen, daarnaast kan er sprake zijn van een portretrecht van de persoon in de foto (afhankelijk van wat voor afspraken er zijn gemaakt). Het feit dat een foto gespiegeld is, maakt niet dat er geen auteursrecht meer op de originele foto zou rusten (dit kan anders zijn als de originele fotograaf de rechten vrij heeft gegeven).

Naast het feit dat er waarschijnlijk sprake is van schending van het auteursrecht, mogelijk van het portretrecht wordt er ook een situatie in strijd met de werkelijkheid gepresenteerd. De fotograaf doet alsof de foto's van hem zijn en probeert ook een bepaald beeld te schetsen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag