Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Is een schriftelijke ovk rechtsgeldig op gebied van het aankopen van een woning?

Wij hebben vorige week een bod gedaan op een woning, op dit bod is afgelopen maandag 26-04 mondeling akkoord gegeven. Vervolgens hebben wij een mail gehad met alle voorwaarden en een akkoord. En dat ze het koopcontact gaan opstellen.

Gister werden wij gebeld dat er een andere partij een hoger bod heeft gedaan en dat wij niet meer de woning kunnen kopen voor ons oorspronkelijke bod. Werd aangegeven door de makelaar van de verkopende partij dat de overeenkomst niet rechtsgeldig is omdat het niet een officieel koopovereenkomst is maar slechts een mail. Klopt dit?

Het schriftelijkheidsvereiste van de (consumenten) koopovereenkomst is een lastige materie waar veel rechtszaken over gevoerd worden.
De wet zegt dat de koop schriftelijk moet worden aangegaan maar het vastleggen in een koopovereenkomst is geen wettelijk vereiste. Het is wel vereist dat de koop wordt vastgelegd in 1 schriftelijk stuk; een brief/email wisseling met een aanbod en aanvaarding is niet toereikend. In de toelichting op de wettelijke bepaling heeft de minister bepaald dat een verkoper onbehoorlijk handelt als hij na het bereiken van een overeenkomst medewerking aan de koop weigert omdat hij een hoger bod van een ander krijgt, echter sancties ontbreken. Om die reden wordt er voor over geprocedeerd en hangt het het van de precieze omstandigheden van de situatie af of de verkoper gehouden kan worden aan de overeengekomen koop.
Als u wilt kan ik u in deze aangelegenheid bijstaan; neemt u daarvoor rechtstreeks contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag