Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Inlichtingenplicht gemeente in verband met bijstand

In het verleden heb ik een bijstandsuitkering ontvangen, dan is er ook een inlichtingenplicht.
Na einde bijstand vervalt deze inlichtingenplicht.
Ik heb nu van de Gemeente een brief ontvangen over intrekking over bepaalde periode bijstand met een terugvordering ervan en mogelijk een boete.
De gemeente heeft het over de datum van 31 december 2020 dat ik een bepaald vermogen zou hebben door ontvangst van een erfenis waardoor ik een vermogensoverschot zou hebben op 31 - 12 - 2020.
Mijn vader is in juli 2020 overleden.
De bijstand heb ik zelf per februari 2021 beƫindigd doordat ik weer een arbeidscontract kreeg.
Dan geldt er geen inlichtingenplicht meer naar de Gemeente.
Echter heb ik pas later via een notaris bericht ontvangen over een mogelijke erfenis waarvan de inhoud bij mij nog niet bekend is en ik heb ook nog geen verklaring van aanvaarding teruggestuurd naar deze notaris.
Kan en mag de Gemeente mij verwijten dat ik de inlichtingen plicht heb geschonden.
Na het overlijden van mijn vader was ik namelijk niet op de hoogte van een mogelijke erfenis dat is onlangs pas aan mij kenbaar gemaakt door een bericht van de notaris.
Moet ik dat bedrag terug betalen aan de Gemeente en kunnen ze daadwekelijk overgaan tot een boete.
Op het moment dat ik in de bijstand zat waren deze gegevens bij mij niet bekend en heb ze daarom heb ik het niet gemeld bij de Gemeente.

Het is erg verstandig om bezwaar te maken tegen die beide besluiten. Dat moet binnen 6 weken na ontvangst van de brieven van de gemeente. Het is verstandig denk ik hier n advocaat of goede jurist op te zetten gelet op hetgeen u omschrijft. Ik zou u hierin kunnen bijstaan. Desgewenst kunt u contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag