Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn loopbaan van 26 jaar is er een bedrijfsleider geweest die het VAT heeft geintroduceert. Daar stond in dan werknemers na hun 60ste 20% minder uren konden gaan werken met behoud van loon, maar ook het wegvallen van overige extra dagen. Een collega van mij heeft daar aanspraak op gemaakt en heeft het idd gekregen.
Een andere collega zou het niet krijgen omdat volgens hun zeggen, hij niet zou zijn aangenomen door toenmalige bedrijfsleider met toenmalige VAT regeling. Deze collega is al wel 20 jaar langer in dienst dan hij (nu al 40 jaar). Nu ben ik over 2 jaar 60 en wil graag weten of ik enig aanspraak kan maken op het VAT

Dit soort regelingen die recht geven op leeftijdsgebonden rechten worden tegenwoordig al snel gezien als leeftijdsdicriminatie. Ik verwacht dat de VAT-regeling zoals u beschrijft al snel in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving zal worden beschouwd.

Daarmee zeg ik niet dat u kansloos bent. Als de regeling nog bestaat kunt u er een beroep op doen. Als de regeling inmiddels is afgeschaft is de vraag wat er met de premies is gebeurd die u hiervoor wellicht ooit heeft betaald. Mogelijk is die premiebetaling in strijd geweest met de Pensioenwet. Ook kan het zijn dat uw werkgever ooit een toezegging heeft gedaan die als een pensioenaanbod in de zin van de Pensioenwet kan worden beschouwd. Volgens de Pensioenwet moeten werknemers in dezelfde functie- en looncategorie op gelijke wijze worden behandeld en heeft u dezelfde aanspraken als een andere werknemer een soortgelijk aanbod heeft gehad.

Om uw zaak goed te kunnen beoordelen is het van belang kennis te nemen van de VAT-regeling en om te weten of en wanneer u eventueel hiervoor premies heeft betaald.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag