Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn contract wordt een concurrentiebeding beschreven, maar hierin is een fout gemaakt. Zoals dit beschreven is, zou ik juist een arbeidscontract aan moeten gaan binnen een bepaalde straal. Mondeling is dit contract niet besproken.
Volgens mij contract val ik onder een bepaalde Cao maar mijn werkgever heeft deze op meerdere vlakken niet gevolgd. Is hierdoor (contractbreuk?) dan ook automatisch dit beding vervallen moest zij mij hieraan willen houden?
Alvast bedankt

Het feit dat uw werkgever contractbreuk pleegt betekent niet automatisch dat het concurrentiebeding vervalt. Op welke punten heeft uw werkgever de CAO niet gevolgd?
Als u de tekst van het concurrentiebeding plaatst dan is het beter te beoordelen of de fout betekent dat uw werkgever u niet aan het beding kan houden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De tekst van het beding luidt:
De werknemer zal binnen een periode van een jaar na beëindigen van deze arbeidsovereenkomst geen zakelijke relaties van de werkgever benaderen dan wel patiënten van deze relaties behandelen, hetzij voor eigen rekening, hetzij voor rekening van derden. Ook zal zij binnen het eerste jaar na het beëindigen van het arbeidscontract aangaan in een straal van 25 km van bedrijf X.
Volgend cao zou ik vergoedingen krijgen voor bijscholingen en dergelijke, rusttijden e.d. werden ook niet gerespecteerd.
Ik heb hier slechts een jaar gewerkt, 2 keer tijdelijk contract van 6 maanden. Wel moest ik in de buurt komen wonen, wat voor mijn beroep noodzakelijk is.


Het beding bestaat uit twee onderdelen: Een relatiebeding en een concurrentiebeding.
Het eerste deel bevat een relatiebeding. Dit relatiebeding is duidelijk en daar bent u aan gebonden. U mag dus niet voor relaties van uw werkgever aan de slag.

Het tweede deel van het beding zou een concurrentiebeding moeten zijn ("Ook zal zij..") bevat inderdaad een fout. Bij een fout in een beding moet worden bekeken naar wat u van het beding begrepen zou moeten hebben. De tekst is dusdanig slecht dat naar mijn mening u niet begrepen zou moeten hebben dat u niet mag concurreren. Dat staat namelijk nergens en er is ook geen mondelinge toelichting op gegeven.

U bent dus vrij om naar een concurrent over te stappen of een concurrerende onderneming op te starten, zolang u maar geen zakelijk contact heeft met relaties van uw werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Overigens is het wel verstandig om voordat u met eventuele concurrerende werkzaamheden begint, het een en ander eerst met uw werkgever af te stemmen. Dit kan een juridisch geschil voorkomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag