Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


In bezwaar tegen beslissing politie?

Er is aangifte gedaan tegen mishandeling. Ik heb videobeelden en getuigen van de gebeurtenis. Deze zijn ook gedeeld met de politie. Echter geeft de politie aan om geen verder onderzoek te doen naar dit strafbare feit. Ik wil in bezwaar op dit besluit. Graag wil ik hiervoor iemand spreken die mij kan helpen met een goede brief op te stellen.

Begrijp ik het goed dat u aangifte heeft gedaan van mishandeling?

Een besluit om niet verder te onderzoeken/vervolgen is geen besluit waar bezwaar tegen worden kan ingesteld. Wel is er als aangever/belanghebbende een mogelijkheid om in dergelijke gevallen een artikel 12 procedure op te starten. Dat is een procedure waarin het Gerechtshof gevraagd kan worden de beslissing van de politie/het OM te beoordelen. Het Hof kan dan alsnog een bevel geven om de zaak verder te onderzoeken of vervolgen.

Het Hof beoordeeld de zaak aan de hand van een aantal criteria. Aan de hand daarvan kan meestal al wel een inschatting gemaakt worden naar de slagingskans van een dergelijke procedure.

Meer informatie kunt u via onderstaande link vinden:
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Strafrecht/Procedures/paginas/klacht-niet-vervolgen-strafbaar-feit.aspx

Beoordeel dit antwoord:

Goedemiddag,

Een kleine nuance op de reactie van Dennis Uygul- van Dam: er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen een 'politiesepot' (een besluit van de politie om geen verdere opsporingsacties te verrichten) en een sepotbeslissing door het openbaar ministerie. Bij dit laatste kan inderdaad een art. 12 procedure worden gestart. In het eerste geval dient een klacht ingediend te worden bij de betreffende (hoofd)officier van justitie. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie en/of bijstand in een dergelijke procedure.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag