Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


in 1993 hebben wij grond gekocht van de gemeente Tholen en daar een huis op gebouwd met een schoon grondverklaring, nu blijkt dat de grond sterk verontreinigd is (70 m3 ) maar nog niet direct afgegraven hoeft te worden. wat nu te doen daar de woning in de verkoop minder waard zal zijn en wat is de procedure in deze.

In deze kwestie kunt u met succes de verkoper aanspreken, waarbij u mijns inziens het beste gedeeltelijke vernietiging van de koopovereenkomst kunt vorderen en dan een vermindering van de koopprijs laten vaststellen die verkoper dan moet betalen. Een andere actie zit er niet in (zoals volledige vernietiging van de koopovereenkomst vorderen). Ondergetekende (advocaat in Middelburg) kom nogal eens voor zaken in Tholen, zodat de afstand geen bezwaar is. In de rechtspraak zijn genoeg voorbeelden bekend om met succes deze actie in te stellen. Aangezien de verkoper een gemeente is ga ik er van uit dat in deze omstandigheden de gemeente Tholen na een ingebrekestelling van u wel bereid zal zijn om deze zaak te schikken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt,


Ik sluit mij bij de heer Wouters aan. Zeker als de gemeente u een bouwplicht opgelegd heeft hebt u kans op succes: een bouwplicht geldt dat een garantie vanuit de gemeente dat de grond geschikt is voor woningbouw.

U moet niet te lang wachten met protest bij de gemeente: door te lang wachten uw rechten verliezen. Ik adviseer u dus snel een protestbrief aan de gemeente te sturen waarin u zich beklaagt over de staat van de grond. U hebt daarna ruim de tijd om met de gemeente te onderhandelen over een oplossing of een procedure te stsrten.

Beoordeel dit antwoord:

Uiteraard is het door dhr. Wouters voorgestelde traject mogelijk. Het is uiteindelijk echter geen oplossing aangezien u met 70m3 vervuilde grond blijft zitten. Afgezien daarvan hebt u dus teveel betaald voor de grond. Dit betekent dat ook uw hypotheek afgestemd is op een te hoge verkoopprijs. U bent dus eigenlijk al 20 jaren rente aan het betalen op een te hoge hypothecaire lening. Daar staat dan wel de fiscale aftrek tegenover, maar die dekt de schade niet.
Wellicht zou het een oplossing zijn om de gemeente daadwerkelijk te laten leveren wat beloofd is: schone grond.
Natuurlijk kan ook gedacht worden aan een combinatie van beide. Allereerst de gemeente de vervuiling ongedaan laten maken en vervolgens de schade vaststellen en deze verhalen op de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag