Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik zou graag een antwoord willen krijgen op een arbeidsrechtelijke vraag in de schoonmaakbranche. De constructie is als volgt:
Bedrijf X in Belgie is de opdrachtgever en bedrijf Y is de opdrachtnemer (schoonmaakbedrijf). Bedrijf Y is ook gevestigd in Belgie. Nu heeft Y een onderaannemersovereenkomst met bedrijf Z in NL.
Er wordt een BV (P) opgericht in NL door de eigenaar van bedrijf Z. Z wil de schoonmaakovereenkomst dat tussen X en Y bestaat van Y overnemen. Is bedrijf P nu verplicht om ook de werknemers van Y over te nemen? Wetende dat bedrijf Y voor haar werknemers ook andere taken/opdrachten te bieden heeft. In het onderaannemersovereenkomst is niets opgenomen omtrent overgang of overname. Deze Belgische werknemers van bedrijf Y komen dus eigenlijk niet zonder werk te zitten en er zijn andere werkzaamheden voor hen.

Zo in eerste instantie lijkt hier geen sprake te zijn van overgang van onderneming. Bedrijf P neemt het contract over van Z en de werknemers van Z kunnen ook elders werkzaamheden verrichten. Uit de rechtspraak volgt echter dat hieromtrent in bepaalde situaties toch anders wordt geoordeeld. Ik zou dit graag nader met u bespreken en verzoek u in dat verband contact met mij op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag