Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik zit vast in de volgende situatie en kan geen bruikbare informatie hieromtrent vinden. Hopelijk weet één van jullie hoe e.e.a. zit:

Mijn huidige baan is een baan met een min-max contract: 9 - 18 uur.
Dit is als volgt verdeelt:
Maandag van 7:30 - 8:30 (op locatie A) en van 14:30 - 18:30 (loc. B)
Dinsdag van 7:30 - 8:30 (locatie A) en van 14:30 - 18:30 (loc. B)
Woensdag van 7:30 - 8:30 (loc. A), verder vrij (ik heb wel een reistijd van 1:15 uur in totaal, voor dat ene uurtje werk)
Donderdag van 14:30 - 18:30 (loc. B)
Vrijdag vrij.

De 3 uren die ik draai op locatie A krijg ik niet uitbetaald als ik ziek ben of op vakantie ga. De uren die ik maak op locatie B wél.

Nu kan ik de baan krijgen die ik altijd al heb gewild, fulltime.
Omdat ik een opzegtermijn heb van 2 maanden + je vóór de eerste van de nieuwe maand op moet zeggen, kan ik pas 1 juli bij mijn huidige werkgever weg.
Dat is op zich geen groot probleem maar mijn nieuwe werkgever zou dan wel graag zien dat ik vanaf nu alvast op woens- en vrijdagen voor hen ga werken.

In hoeverre kan mijn huidige werkgever mij verplichten om die woensdagdienst van 7:30 tot 8:30 te blijven werken? (het is langer dan 1,5 uur rijden tussen de 2 standplaatsen van mijn oude en mijn nieuwe werk, dus ná de ochtenddienst naar mijn nieuwe baan gaan zou betekenen dat ik niet genoeg uren maak aldaar)

Hoe zit het met mijn rechten? Kunnen ze me verplichten dat ene uurtje op woensdagochtend te blijven draaien?
O ja, misschien voor de volledigheid: de CAO die op deze situatie van kracht is is Kinderopvang.


Alvast bedankt voor het lezen en het advies!

Als het je bedoeling was om zelf alvast een pleidooi te houden voor de redelijkheid van je verhaal, dan is dat goed gelukt! Echter, dat is mijn persoonlijke mening en niet een juridisch antwoord. Dat luidt als volgt:

De opzegtermijn klopt (helaas), want de 2 maanden opzegtermijn staan in de CAO en dat mag op grond van de wet.

Probleem is dat jij je hebt vastgelegd op deze afspraak en dus in principe wist/kon weten dat dit soort dingen zou kunnen gebeuren. Je bent immers verplicht om gevolg te geven aan oproepen binnen dat min-max contract.

Uit je verhaal maak ik op dat je toekomstige werkgever van dat uurtje op woensdag (vooralsnog) geen breekpunt maakt. Als dat klopt, dan kan je huidige werkgever je m.i. waarschijnlijk gewoon verplichten dat uurtje tijdens de opzegtermijn te blijven draaien.

Echter, als je die geweldige fulltime baan zou dreigen te verliezen door dat ene uurtje zou een redelijke belangenafweging in dit geval best wel eens met zich mee kunnen brengen dat de werkgever dit 'offer' van dat ene uurtje maar gewoon moet slikken (ik bedoel nu in juridisch opzicht). Daarbij speelt onder meer een rol dat:

- je voor dat ene uurtje meer dan een uur onbetaald moet reizen;
- je dat uurtje niet (eens) betaald krijgt als je ziek bent;
- je een fulltime-baan dreigt te verliezen door zo'n 'lullig' uurtje (zie hierboven) terwijl je huidige werkgever je alleen maar een min-max-contract kan bieden;

Waarschijnlijk zijn er ook nog wel meer argumenten te noemen, maar daarvoor ken ik de details van je zaak niet goed genoeg.

Overigens kun je sowieso vakantie opnemen wanneer je wilt (als je nog uren hebt natuurlijk), tenzij de werkgever kan aantonen dat er een zwaarwegend bedrijfsbelang is om dat niet toe te staan. Het moet dan dus wel om een bijzondere situatie gaan (collega's ziek e.d.). Je moet immers ook gewoon voor dat uur vakantie kunnen opnemen, anders kun je nooit een week (of langer) weg.

Ik hoop je hiermee enigszins op weg te hebben geholpen. Helaas is het geen maatwerk, maar dat is op een site als deze ook niet mogelijk, dat zul je begrijpen. Mocht je toch het gevoel hebben dat je droombaan in de problemen komt door deze kwestie, dan kun je vrijblijvend contact met me opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helder antwoord; ontzettend bedankt!
Ik weet als het goed is in de loop van volgende week meer...



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag