Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik woon samen met mijn vriend in een koopwoning en wij hebben een samenlevingscontract. Hierin is vastgelegd met een verblijvingsbeding dat bij overlijden van de een, het huis naar de langstlevende gaat. Ook de auto is als gemeenschappelijk goed opgenomen. Verder hebben wij ieder geen persoonlijke bezittingen van grote waarde.
De vraag is of wij nu een testament erbij moeten laten opmaken?
Stel, A krijgt een erfenis van bijvoorbeeld ouders, dit wordt op een gezamelijke rekening van A en B gezet, wordt dit dat ook daadwerkelijk als gemeenschappelijk geld gezien of kan B hier problemen mee krijgen als A komt te overlijden?

Het laten opmaken van een testament is sowieso aan te raden. Staat de woning ook op beider naam? Hoe zien de eventuele hypotheekvoorwaarden er uit op het stuk van overlijden van 1 van de hypotheeknemers? De erflater kan voorwaarden aan zijn testament verbinden waardoor zijn/haar nalatenschap niet in het geneenschappelijk vermogen van A en B terecht komt. Dus dat soort problemen kunen dus al voor het overlijden ontstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helaas wordt ik niet wijzer van dit antwoord. Ik begrijp ook niet wat voor problemen er al voor het overlijden kunnen ontstaan als je een gemeenschappelijke rekening heb, de erver is dan toch baas over het geld en als die op het een gemeenschappelijke rekening zet, is dat de keuze van degene?

De woning staat idd op onze beide namen en bij overlijden van een van ons zal de hypotheek grotendeels vervallen.


Ik zal proberen het te verduidelijken. De erflater kan voorwaarden verbinden aan zijn testament. Een voorwaarde zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het geld slechts aan A of B afzonderlijk mag worden toebedeeld en niet in een gemeenschappelijke pot mag vallen. Dan is de erfgenaam niet "de baas " over het geld zoals U dat noemt. Dat U ook een afzonderlijke rekening hebt speelt geen rol. Om als erfgenaam te kunnen erven moet aan de voorwaarde van de erflater voldaan kunnen worden. Ik hoop dat het nu wat duidelijker is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus begrijp ik het dan goed, als ik zeg dat als erflater NIET specifiek aangeeft dat de erfenis NIET in de gemeenschappelijke pot mag vallen, een erfenis dus automatisch WEL in gemeenschappelijke pot valt en wij dus geen testament daarvoor nodig hebben?

Het probleem "voor overlijden" begrijp ik overigens nog steeds niet, dat zou volgens mij alleen maar een probleem worden bij het ontbinden van het samenlevingscontract?


Zo is het. Begrijp mij goed. Om te ontvangen heeft U geen testament nodig. U heeft een samenlevingscontract getekend waarin U een clausule hebt opgenomen over wat er met het huis moet gebeuren bij overlijden van A of B. Dit is een testamentaire bepaling die U wel moet laten vastleggen bij een notaris. Als Uw samnelevingscontract is opgemaakt bij een notaris dan kan hij U hierover het beste adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag