Wonen, Buren
Particulier
De buren hebben zelf nooit vooraf overleg gepleegd over de kosten. In de koopakte staat niets over rioolrecht. De huizen zijn in 1940 gebouwd.
Mijn vragen:
1. Zijn de buren verantwoordelijk voor het deel van de riolering dat alleen zij gebruiken? Dus: als het verstopt raakt of vervangen moet worden, moeten de buren dat dan betalen, ook al loopt het onder ons terras door?
2. Zou ik de buren kunnen verplichten een eigen riool onder hun eigen vloer door te leggen naar de gemeenteriolering voor de huizen? ze beweren dat dat niet mogelijk is vanwege een speciaal soort vloer die ze tijdens een verbouwing hebben laten leggen.
1. Ja, dat denk ik wel. Het riool waarop u zelf (nog) niet loost, is niet uw eigendom - ook al ligt het in uw grond - maar van uw buren. En dus ook verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. Dit soort situaties komt overigens veel voor in Nederland, zeker bij oudere woningen. Vaak was het goedkoper om de snelste route naar het gemeenteriool te nemen of waren alle woningen ooit eigendom van één eigenaar - zoals een woningbouwvereniging.
2. Nee, niet automatisch. U zult dat samen met uw buren moeten oplossen en daarbij speelt de redelijkheid en billijkheid een belangrijke rol. De kosten van verplaatsing of nieuwe aanleg van een riolering kan namelijk wel eens veel hoger zijn dan onderhoud op de huidige locatie. Ook moet u samen rekening houden met de voorgeschiedenis.