Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon aan de buitenkant van een rijtje van drie. De buren in het midden hebben al sinds jaar en dag een riool dat onder ons terras aan de achterkant loopt, en pas na onze keuken gaat ook ons riool erop. Nu was het stuk onder het terras ingezakt. De buren hebben er een loodgieter op afgestuurd die bij hoog en laag beweerde dat alle kosten door de buren werden vergoed. Daarop hebben wij toestemming gegeven voor werkzaamheden. Nu krijgen wij van de loodgieter een rekening voor de helft van de kosten, op aandringen van de buren. Wij hebben geweigerd te betalen, waarop de buren om de loodgieter niet te duperen de hele rekening hebben betaald, en ons nu 14 dagen de tijd te geven om de helft daarvan aan hen te betalen.
De buren hebben zelf nooit vooraf overleg gepleegd over de kosten. In de koopakte staat niets over rioolrecht. De huizen zijn in 1940 gebouwd.
Mijn vragen:
1. Zijn de buren verantwoordelijk voor het deel van de riolering dat alleen zij gebruiken? Dus: als het verstopt raakt of vervangen moet worden, moeten de buren dat dan betalen, ook al loopt het onder ons terras door?
2. Zou ik de buren kunnen verplichten een eigen riool onder hun eigen vloer door te leggen naar de gemeenteriolering voor de huizen? ze beweren dat dat niet mogelijk is vanwege een speciaal soort vloer die ze tijdens een verbouwing hebben laten leggen.

1. Ja, dat denk ik wel. Het riool waarop u zelf (nog) niet loost, is niet uw eigendom - ook al ligt het in uw grond - maar van uw buren. En dus ook verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. Dit soort situaties komt overigens veel voor in Nederland, zeker bij oudere woningen. Vaak was het goedkoper om de snelste route naar het gemeenteriool te nemen of waren alle woningen ooit eigendom van één eigenaar - zoals een woningbouwvereniging.
2. Nee, niet automatisch. U zult dat samen met uw buren moeten oplossen en daarbij speelt de redelijkheid en billijkheid een belangrijke rol. De kosten van verplaatsing of nieuwe aanleg van een riolering kan namelijk wel eens veel hoger zijn dan onderhoud op de huidige locatie. Ook moet u samen rekening houden met de voorgeschiedenis.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag