Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk sinds een paar maanden bij een nieuwe werkgever. Ik wordt betaald via pay-roll,
mijn contract loopt tot 1 december aanstaande. En wordt dan stilzwijgend verlengt met 13 weken. Het payroll bedrijf is gerechtigd zonder opgaaf van reden het contract niet te verlengen.
Echter ik heb vandaag te horen gekregen dat ik tegen een burn-out aanzit. Dit komt met name door de sfeer en situatie bij mijn huidige baan.
Ik heb een lease-auto van bijna 3 jaar oud, deze zit in de financial lease. Nu zag ik tot mijn grote schrik vandaad op mijn getekende overeenkomst van mijn leaseauto dat ik deze voor een periode van 60 maanden aanga.
En dat ik bij eerdere opzegging van mijn kant een boete moet betalen over de resterende periode.
( 57 maanden)
Ik betaal al een extra bijdrage van €150,00 per maand omdat deze auto duurder was dan wat bij mijn functie hoort. Maar dit was de enige auto die er aan geboden werd.
Het probleem is dat ik om gezondsheidsredenen ontslag moet nemen. Ik wil het netjes naar de huidige werkgever oplossen, maar krijg ik dan alsnog een nahefffing van enkele duizenden euro’s. ( die ik niet heb) En ben ik gebonden deze te betalen?

U heeft een contract van 13 weken. Dit contract wordt automatisch met 13 weken verlengd. Via uw werkgever bent uzelf met een financiële dienstverlener overeengekomen een financial lease voor 60 maanden aan te gaan. U betaalt maandelijks EUR 150,00 extra omdat de auto niet bij uw salarisschaal hoort, maar bij een hogere salarisschaal. Graag verneem ik van u of ik dit verhaal goed begrepen heb.

Overigens:
Artikel 4:24a Wft schrijft voor dat een financiële dienstverlener die adviseert, in het belang van de begunstigde handelt. Deze algemene bepaling zorgt ervoor dat de leasemaatschappij zich aan haar zorgplicht moet houden. Mocht u van mening zijn dat niet in uw belang is gehandeld, dan heeft de financiële dienstverlener mogelijk haar zorgplicht geschonden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De situatie is als volgt, ik ben sinds 28 augustus werkzaam op mijn nieuwe parttime baan, de werkgever laat mij verlonen via een Payroll bedrijf, dus ik heb eigenlijk een arbeidsovereenkomst met het Payroll bedrijf. En mijn "werkgever" is de opdrachtgever naar het Payroll bedrijf toe.
Het payroll-bedrijf werkt met contracten van 13 weken en deze worden dan stilzwijgend verlengt, of zonder opgaaf van reden opgezegd.
Echter ik heb gisteren een consult gehad met een coach en daarbij is door een uitgebreide test bevestigd dat ik heel dicht tegen een burn-out aan, belangrijkste oorzaak hiervan zijn de omstandigheden bij mijn nieuwe baan. Het advies om niet een burn-out te krijgen is dat ik zo snel mogelijk stop met die werkzaamheden/ ziek meldt.
Dat laatste wil ik niet omdat ik ook nog andere werkzaamheden heb waar ik energie uit krijg en ik daar contractuele verplichtingen naar toe heb. Als ik mij ziek meldt mag ik die andere werkzaamheden niet uitvoeren en er staan 2 goed betaalde leuke opdrachten in de komende maand.
Dus mijn enige optie is om zelf dan te stoppen, en dit vind ik ook de meest eerlijke oplossing voor zowel de "werkgever" ( niet het payroll bedrijf) en naar mijzelf toe. De werkgever in het onderstaande stuk, is diegene die mij inhuurt en laat verlonen via het payroll bedrijf.

In dit contract staat dat de werkgever aan mij met ingang van (datum) een auto van de zaak te beschikking stelt voor een periode van 60 maanden indien en voor zover de arbeidsovereenkomst in deze periode blijft bestaan.
verderop staat:
Voor het privegebruik van de auto betaalt de werknemer een standaard eigen bijdrage van € 150,00 per maand.
Onder de kop EINDE DIENSTVERBAND staat:
Als het dienstverband op verzoek van de werknemer wordt beëindigd binnen 4 jaar nadat de auto ter beschikking is gesteld, is de werknemer verplicht de door de leasemaatschappij aan werkgever opgelegde boete te betalen.

Ik weet dat het om een financial leaseconstructie gaat.

Nu is mijn vraag, ik stop niet vrijwillig maar om gezondheidsredenen.
Zoals ik het nu lees kom ik er niet onderuit om de boete betalen, waarop is dat gebaseerd en ben ik hiertoe verplicht?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag