Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik was in een restaurantje waar de uitbater géén muziek draaide ivm autersrechten en buma stemra claims. Ik beloofde voor hem na te gaan of er geen kosteloze muzikale oplossing is met oude /klassieke muziek of Javaanse krontong o.i.d.

Buma Stemra heeft allerlei contracten met de buitenlandse Buma/Stemra's. Het beste is om vooraf, als je de afspeellijst hebt met namen van artiesten en songnummer even te bellen met BumaStemra 0237997999. Kosten gaan per M2. Via KHN krijg je bovendien korting. Voor life muziek zijn ook staffels. Bellen met Buma Stemra gaat vaak sneller dan mailtje of brief.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Noelle, bedankt.
Ik bedoede iets in sfeer van: kan de restauranteigenaar geen oude muziek draaien zoals (een door mij geselecteerde) hoeveelheid Mozart, kamermuziek, wat oude ballroomjazz en indonesische muziek uit de 20er jaren, waarvan ik nog wat opnames heb. Nu houdt ie alles letterlijk stil. Dat zie je terug in de bezoekersrsaantallen. Ik was eens in een meubelzaak die aria's draaide met de mededeling: dat doen we om de auteursrechten niet te hoeven betalen. Toch vast hartelijk dank voor de moeite die je doet voor de goede zaak.


Op oude muziek zit geen auteursrecht neer. Echter, er bestaat ook het exclusieve recht om toestemming te geven voor het laten horen van een bepaalde uitvoering (het naburig recht). Als Ton Koopman een opname maakt van Mozart, is de muziek zelf niet, maar wel de uitvoering beschermd. In Nederland is de SENA belast met inning en uitkering van gelden uit naburige rechten. Als u ook voor het uitvoeren van muziek niet wilt betalen, moet u óf heel oude uitvoeringen laten horen (meer dan 50 jaar oud), óf muziek laten horen waarbij vermoedelijk niemand aanspraak zal maken op het naburig recht. De muziek die u noemt, lijkt daaraan te voldoen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag