Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


ik sta met de auto (moter is draaiend) op de weg stil om op mijn oprit (rechts) te rijden, maar ik zie (ik woon 2de op een hoek) achter de geparkeerde auto die voor bij ons op de weg geparkeerd staat op de bocht een jongen van 5 jaar (uit onze straat) met een rotvaart achteruitkijkend naar zijn vriendje op mij af komen (in een flits dacht ik, ik moet stil blijven staan anders raakt hij de auto middenin en kan hij geen kant meer uit) dus toen schrampte hij de auto links voor bij de lamp met de trapper, hij viel niet fietste door maar ik heb wel schade van ± € 1500,00 (auto 1 jaar oud) de verzekering vergoed het niet omdat het kind te jong is. artikel 185 Wegenverkeerswet. Ik stond dus stil daar heb ik een getuige voor, mag dit zo! Ik ben wel all risk verzekerd maar de premie gaat wel omhoog. Fietser botst tegen mijn auto!

Geachte vragensteller,

Op grond van artikel 185 WVW dient de schade van een minderjarige jonger dan 14 jaar volledig te worden vergoed op grond van de 1000% regel tenzij er vand e zijde vand e minderjarige sprake is van opzet of daaraan grenzende roekeloosheid.

Voor wat betreft uw schade geldt het volgende.
Een minderjarige van beneden de 14 jaar is niet zelf aansprakelijk. De ouders zijn echter wel aansprakelijk op grond van artikel 6:169 BW. De 100% regel reflecteert niet zodat er ruimte is voor u om de schade op de ouders te verhalen. Wel dient de causale verdeling - wie heeft in welke mate bijgedragen aan het ongeval - te worden vastgesteld en vervolgens de billijkheidscorrectie. Dit kan ertoe leiden dat u minder dan 100% van uw schade krijgt vergoed.

Ik adviseer u om de ouders van de minderjarige per aangetekende brief aansprakelijk te stellen en hun te verzoeken de schade te melden bij hun WA verzekering.

Mocht u verder nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo Frank,

Wat ik eigenlijk wil weten is als je op de weg stil staat en bij nader inzien was de moter ook uit
(start stop eco systeem) als je stil staat slaat de moter uit, het kind reed tegen mij aan, in de artikelen wordt iedere keer gesproken over een rijdende auto. ik kan nergens iets vinden over een stilstaande auto op de weg. Fietser rijdt tegen voorwerp, zwakke deelnemer niet van toepassing want ik stond stil.
De WA verzekering van de tegen partij vergoed niets, artikel 185.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag