Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik krijg al 4 maanden lang mijn salaris steeds 2 weken later uitbetaald. mijn werkgever neemt hier voor geen actie op.
kan ik hiervoor een boetebedieng aanspannen of iets dergelijks tegen hem?

U kunt uw werkgever wijzen op art. 7:625 BW, dat een boete ('wettelijke verhoging') stelt op te late salarisbetaling.

Ziehier de tekst van dat artikel:

Artikel 625 (BW)

1. Voor zover het in geld vastgesteld loon of het gedeelte dat overblijft na aftrek van hetgeen door de werkgever overeenkomstig artikel 628 mag worden verrekend, en na aftrek van hetgeen waarop derden overeenkomstig artikel 633 rechten doen gelden, niet wordt voldaan uiterlijk de derde werkdag na die waarop ingevolge de artikelen 623 en 624 lid 1 de voldoening had moeten geschieden, heeft de werknemer indien dit, niet-voldoen aan de werkgever is toe te rekenen, aanspraak op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag vijf procent per dag en voor elke volgende werkdag een procent, met dien verstande dat de verhoging in geen enkel geval de helft van het verschuldigde te boven zal gaan. Niettemin kan de rechter de verhoging beperken tot zodanig bedrag als hem met het oog op de omstandigheden billijk zal voorkomen.

2. Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.

Meestal dient het loon uiterlijk op de eerste dag van de volgende maand te zijn betaald. Vanaf 3 werkdagen daarna is de werkgever dus verhoging/boete verschuldigd.

Ik hoop u hiermee op weg te hebben geholpen.

Succes en vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

Het is verstandig uw werkgever te wijzen op bovenstaand artikel. Hopelijk zorgt dit ervoor dat hij uw salaris nu wel tijdig gaat betalen, omdat hij anders u een boete verschuldigd is.

Mocht dat niet lukken, is het verstandig een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht in te schakelen om een brief voor u te schrijven. Dit heeft vaak een sterker effect, dan dat u zelf een brief stuurt. Er kan dan aanspraak worden gemaakt op de wettelijke verhoging en de wettelijke rente. Dit kan eventueel ook tezamen met uw collega´s. Samen staat u immers sterker.

Uiteraard help ik u hierbij graag.



Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag