Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb van november 2016 tot en met januari 2017 via een payroll onderneming voor een modeketen gewerkt. Vanaf de vierde week van januari ben ik rechtstreeks in dienst gekomen van dezelfde modeketen.In dit laatste contract wordt een proeftijd niet genoemd. Er wordt wel vermeld dat de geldende CAO voor fashion, sport en retail van toepassing is. Hierin wordt bij een contract van 7 maanden, wat ik heb, een proeftijd van 2 maanden aangehouden. Dat zou dus in mijn geval tot 22 maart zijn.Hiervan uitgaande heb ik een andere baan geaccepteerd die half maart zal beginnen.

Nu zegt mijn shopmanager dat ik geen proeftijd meer had omdat de modeketen al vanaf november mijn werkgever was en dat ik dus een maand opzegtermijn in acht moet nemen. In mijn contract met de payroll onderneming staat echter de payroll onderneming als werkgever vermeld(dit hebben zij ook telefonisch bevestigd en het staat zelfs vermeld op de website) en de opdrachtgever was niet de modeketen maar de onderneming die de doorstart heeft begeleid. Wat dus in mijn ogen betekent dat de modeketen pas sinds de vierde week van januari mijn werkgever is en dat ik volgens cao een proeftijd van 2 maanden heb. In het contract word geen uitzondering genoemd wat betreft de proeftijd en er is mij ook niet mondeling of schriftelijk verteld dat ik geen proeftijd zou hebben.

Mijn vraag is dan ook: is de CAO inderdaad van toepassing op mijn contract en kan ik zonder consequenties half maart vertrekken en bij de volgende werkgever beginnen?

De van toepassing zijnde CAO geeft inderdaad de mogelijkheid een proeftijd op te nemen. U verwijst ernaar. Is in uw arbeidsovereenkomst inderdaad een proeftijd overeengekomen ?
Indien dat het geval is, dan is het nog steeds de vraag of dit rechtsgeldig is en u er een beroep op kunt doen. U heeft immers (feitelijk) reeds werkzaamheden verricht voor uw werkgever. Dit staat het opnemen van een proeftijdbeding (en het doen van een beroep daarop) naar mijn mening in de weg. Dit betekent dat u bij een opzegging van de arbeidsovereenkomst, de opzegtermijn in acht dient te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag