Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb samen met de buren een gedeeld riool. Onder mijn huis loopt de hoofdleiding. Het toilet, badkamer en keuken loost samen met mijn sanitair enzo op die pijp en daardoor naar het hoofdrol van de gemeente. Onlangs is het huis naast mij verkocht. Mag ik van de nieuwe eigenaren eisen dat zij een eigen riolering aanleggen?

Mogelijk is er in het verleden een erfdienstbaarheid gevestigd voor het in stand houden van deze situatie. Als de erfdienstbaarheid niet expliciet gevestigd is zou deze ook nog door verjaring ontstaan kunnen zijn. Indien er een erfdienstbaarheid is (ontstaan door vestiging of verjaring) kunt u niet eisen dat de nieuwe buren een eigen riolering aanleggen maar mogelijk willen zij daar wel een afspraak over maken omdat ook voor hen de bestaande situatie niet ideaal is, daartoe zijn ze echter niet verplicht als zij zich op een erfdienstbaarheid kunnen beroepen.

Beoordeel dit antwoord:

Ja, dat kunt u, maar dat kan niet zomaar.

De wet bepaalt dat u als eigenaar van uw woning, zélf moet zorgen voor de riolering, van uw woning tot en met uw perceelsgrens. Daar neemt de gemeente het verder van u over. Het punt waar de gemeente het van u overneemt, noemen we de huisaansluiting. Uw huisaansluiting loopt nu dus via de buren. Dat komt veel vaker voor Nederland, onder meer bij voormalige huurwoningen.

Uw buren zijn eigenaar van hun eigen perceel, maar niet van uw riolering, als die over hun grond loopt. Echter, als er niet specifiek iets is geregeld, dan kunt u uw buren u ertoe dwingen om uw riolering op termijn te verleggen naar uw eigen perceel.

Ik denk - maar ik ken de feiten niet - dat u mogelijk een recht van opstal heeft (of heeft verkregen, via verjaring) om bij de buren uw riolering te hebben. Dat recht is echter niet onaantastbaar, zeker als uw buren kunnen aantonen dat u óók op eigen terrein riolering kunt aanleggen. En dan wordt het weer een afweging van belangen: tussen uw buren op ongestoord genot van hun eigen perceel en u om nieuwe riolering aan te leggen.

Juridisch gezien zitten er dus een aantal haken en ogen aan.

Ik raad u aan om te bezien of er toch mogelijkheden zijn om het conflict met de buren op te lossen, middels een gesprek met koffie of thee. Dat is niet alleen goedkoop voor uw huisaansluiting, maar ook voor uw woongenot natuurlijk heel belangrijk. Lukt dat allemaal niet en blijft u beiden bij uw standpunt dan mag u direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag