Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb me sinds 3 weken ziek gemeld op mijn werk , ik kan het werk geestelijk niet meer aan en heb daardoor lichamelijke klachten.Ik slaap zeer slecht , ben enorm gespannen , angstig enz Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest , deze adviseert rust en naar een psycholoog gaan , gisteren bij de bedrijfsarts geweest en die zegt hetzelfde. Mijn leidinggevende gelooft me niet en laat mij ongevraagd voor de dagen dat ik moet werken mijn plb uren inleveren.Zij heeft mij telefonisch gebeld dat ik volgende week op gesprek moet komen bij haar en iemand van P en O . Ik weet niet waar dit gesprek over zal gaan maar voel me daar op dit moment lichamelijk en geestelijk niet goed genoeg voor , ik raak hierdoor erg van mijn pad.
Vraag kan dit allemaal zomaar.

Dit is een zeer vervelende situatie voor u. Dat uw leidinggevende u niet gelooft, is natuurlijk niet juist. Hij of zij kan contact opnemen met de Arboarts over uw situatie. In de Arbeidsomstandighedenwet is opgenomen dat een bedrijfsarts adviseert bij ziekteverzuimbegeleiding. Hiermee wordt benadrukt dat het de werkgever is die verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding en zal moeten meewerken aan uw re-integratie bij langdurige ziekte. De werkgever heeft een loondoorbetalingsverplichting van 2 jaar. In het eerste jaar van ziekte moet er een plan van aanpak worden opgesteld met de Arboarts. Werknemer en werkgever hebben re-integratieverplichtingen. Het UWV toetst of hieraan is voldaan. Zo niet, dan kunnen er sancties volgen. Voor uw werkgever kan het betekenen dat de loondoorbetalingsverplichting wordt verlengd. Maar goed, u bent natuurlijk nog lang niet zover, het gaat nu om 3 weken ziekte. Echter, alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Een Arboarts mag de werkgever adviseren en informeren over de verwachte verzuimduur en de mate waarin de werknemer arbeidsongeschikt is. Uw werkgever doet er dus goed aan om dus contact op te nemen met de Arboarts. U kunt uw leidinggevende hierop wijzen of laat de Arboarts contact opnemen. Tussen Arboarts en werkgever moet die samenwerking en uitwisseling van informatie (niet zijnde medische gegevens) er ook zijn.

Uren uit het persoonlijke levensfase budget bedoelt u? Dit is bedoeld voor bestedingsdoelen in tijd en staat los van vakantie-uren en andere wettelijke verlofnormen. PLB uren hoeven tijdens ziekte niet opgenomen te worden. Sterker nog, u blijft deze opbouwen tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid, al dan niet tot een bepaalde periode zoals 6 maanden. Deze uren vervallen ook niet als u ziek bent. U kunt het beste even in de CAO kijken voor eventuele afwijkingen. Mocht daar wel in staan vermeld dat plb uren niet vervallen tijdens ziekte of ingezet hoeven te worden tijdens ziekte, dan kunt u uw werkgever hierop wijzen.
Mocht u toch nog problemen ervaren in verband met uw ziekte, u kunt altijd een nog een vervolgvraag stellen of mij een e-mail sturen op een later moment.
Sterkte toegewenst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik bedoel inderdaad de uren uit mijn persoonlijke levensfase budget . Ik werk in een ziekenhuis maar snap niet echt veel van de cao .
Mijn leidingevende gebruikt dus nu mijn plb op de dagen dat ik ziek ben.
Zij heeft mij nu deze week al uitgenodigd voor een gesprek met als Doel; bespreken aanvraag ziekteverzuim ( in mijn ogen zou dat duidelijk zijn als de huisarts en de bedrijfsarts zeggen , geen werkzaamheden )en omdat ik in mijn brief heb gezegd dat ik misschien maar ander werk moet zoeken gaat dat ook besproken worden . toen ik dat schreef en ook nu nog verkeerde ik in geestelijk en lichamelijk verminderde/lage emotionele toestand . Ik kan op dit moment niet dit soort gesprekken aan , heb ook voor morgen weer een afspraak met de huisarts om dat ik door dit nog meer "kapot" ga .Wat kan U mij aanraden te doen , wil echt weer gewoon mezelf worden maar heb nu even rust nodig .Ben ik verplicht om naar zon gesprek te gaan in mijn toestand.


Het beste is wel om het gesprek met uw werkgever aan te gaan. In die zin bent u dat ook wel verplicht ivm afspraken maken rondom uw verzuim.
Echter, in mijn eerste reactie heb ik vermeld wat een werkgever behoort te doen.
Uw werkgever dient bij de Arbo arts om advies te vragen omtrent uw verzuim (niet zijnde uw medische/persoonlijke zaken die u heeft gedeeld). Anders kunt u vragen of de Arbo arts contact opneemt met uw leidinggevende?

In ieder geval kan uw werkgever de brief die u schreef niet tegen u worden gebruikt of dat u nu gehouden bent om mee te werken aan onstlag via wederzijds goedvinden. Dus daar hoeft u niet bang voor te zijn.

Wellicht goed om gesprekken te voeren met een deskundige over hoe u zich voelt? Zoals een praktijkondersteuner (psychologe) via de huisarts of andere psycholoog, en/ofmet een vertrouwenspersoon op het werk zodat u uw hart kunt luchten? Het is natuurlijk helemaal niet fijn voor u dat u zich zo voelt.
Als er een re-intergratie traject zou gaan komen, zal in de probleemanalyse en plan van aanpak die door de Arboarts wordt gemaakt, mogelijk het advies zijn dat u deskundige hulp inschakelt. Aan een re-integratietraject bent u verplicht om mee te werken.
Aan de andere kant heeft uw werkgever ook verplichtingen! Sowieso kan uw werkgever u niet zomaar ontslaan.
Over de plb uren: u kunt in de CAO kijken (mogelijk te vinden op bijv intranet of in ieder geval via de HR afdeling) wat er in staat over plb uren inzetten bij ziekte.
Deze uren hoeft een medewerker doorgaans niet in te zetten bij ziekte maar om het zeker te weten, is het beter om te bekijken.

Onder welke CAO valt het ziekenhuis? Ik kan ook even onderzoeken voor u.

Om erachter te komen wat uw werkgever van plan is m.b.t uw ziekteverzuim, is het dus zaak dat u eerst in gesprek gaat, zodat u daarna kunt bedenken welke mogelijke (juridische) vervolgstappen nodig zijn (of juist niet). U kunt na het gesprek contact met mij opnemen als u wilt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag