Wonen, Buren
Particulier
Uit Art. 7:259 BW blijkt dat dit binnen 6 maanden na het verstrijken van het jaar moet worden ingediend, in dit geval is het bijna 18 maanden.
Er wordt 140euro per appartement in rekening gebracht, terwijl de service juist enorm is verslechterd in die periode. Ieder jaar hebben wij een bedrag terug ontvangen, en juist in het jaar waarin men meerdere malen heeft geklaagd over de slechte service (o.a. het niet vervangen van lampen) wordt er nota bene 140euro gefactureerd.
Ik ben het hier niet mee eens, en heb sinds het ontvangen van de afrekening schriftelijk en per e-mail op ieder bericht gereageerd. Echter, iedere reactie bleef uit.
Vervolgens ontving ik in oktober 2014 een Dwangbevel, omdat ik niet zou hebben gereageerd op ieder eerder bericht. Ik heb het betreffende incassobureau aangetoond dat niet ik maar juist de verhuurder hierin in gebreke blijft, zij hebben de zaak teruggelegd bij de verhuurder.
De facturen heb ik opgevraagd, en ingezien. Het betreft een buitensporig hoge energierekening (die door nalatige en achterstallige administratie van de verhuurder) op een schatting is gebleven, plus een flink hoge factuur voor het vervangen van lampen (?).
Ondanks dat ik meerdere malen aan heb gegeven het hier niet mee eens te zijn, sommeert de verhuurder mij nu om binnen 3 dagen te betalen, anders wordt het doorgezet naar een incassobureau. Wat kan ik nu doen?
In de wet staat inderdaad dat een eindafrekening servicekosten binnen zes maanden na het verstrijken van het betreffende jaar moet worden verstrekt, maar de wet verbindt helaas geen consequentie voor verhuurder aan het te laat verstrekken van de eindafrekening.
Wanneer de huur bij het afsluiten van het huurcontract lager lag dan de liberalisatiegrens van dat moment (dat kunt u hier nakijken: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/05/31/tabel-huurliberalisatiegrenzen-tot-1-januari-2015.html) dan kunt u de kwestie voorleggen aan de Huurcommissie. Op de website van de Huurcommissie kunt u daarvoor een formulier invullen ( https://formulieren.huurcommissie.nl/procedure/verzoekschriften/jaarafrekening-servicekosten-en-nutsvoorzieningen-verzoekschrift-huurders/ ). De Huurcommissie gaat na of de verhuurder zich aan het beleid heeft gehouden en of de kosten die worden gevorderd ook daadwerkelijk door verhuurder zijn gemaakt. Voor het aanbrengen van een zaak bij de Huurcommissie moet u € 25 leges betalen.
Indien het een geliberaliseerde huurwoning betreft kunt u de zaak laten voorkomen bij de kantonrechter. Het is de verhuurder die de eerste stap moet nemen om het bedrag van u te vorderen en hij zal u dus moeten dagvaarden. U kunt dan afwachten. Indien verhuurder eerst een incassobureau inschakelt, kunt u ook daar uw verweer neerleggen. Het is nog maar de vraag of uw verhuurder uiteindelijk tot dagvaarding overgaat voor een bedrag van € 140, want aan het starten van een procedure zijn uiteraard ook kosten verbonden. Gaat de verhuurder toch over tot dagvaarding, dan kunt u verweer voeren. U kunt dan aangeven waarom u het niet eens bent met de jaarafrekening en ook dat u al meerdere keren bij uw verhuurder om uitleg vroeg, maar dit niet kreeg. Bedenk wel dat procederen altijd een risico van proceskostenveroordeling met zich meebrengt, wanneer u toch in het ongelijk wordt gesteld.