Stel vraag

Particulier


Ik heb eind sept een fietsongeval gehad met mijn racefiets in belgie, ik woon zelf in nederland tegen de grens. ik ben achter op een voetganger gebotst. De mevrouw heeft een wiplash en gaat regelmatig op controle bij de dokter.

Omdat ik nogmaar pas op mezelf woon had ik nog geen aanspakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering afgesloten.
Mijn appartement was alwel verzekerd via de VVE, verder heb ik een autoverzekering en een doorlopende reisverzekering met werelddekking beide bij Interpolis.
Toch is dit voorval plotseling gebeurd.

Wat kan ik nu doen om de oplopende kosten bij de tegenpartij straks te kunnen betalen, er wordt aangegeven dat de kosten al richting de 8.000,- oplopen.

Kan ik beroep doen op mijn reisverzekering of kan ik elders terecht?

Hoop dat iemand mij kan helpen...?

Het van achter aanrijden van een voetganger is een onrechtmatige daad. U bent aansprakelijk voor de schade die de wederpartij door uw handelen heeft opgelopen. Het is daardoor een typische schade voor een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Uw autoverzekering zal zeker niet uitbetalen en ik ben bang dat ook de reisverzekering dat ook niet zal doen. U kunt uiteraard de polis nalezen of - op reis - de gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid worden gedekt. Dan blijft nog de vraag of u op reis was.

Ik ben bang dat u de schade van de tegenpartij niet kunt verhalen op een verzekering en deze schade zelf zult moeten betalen.

Beoordeel dit antwoord:

De reisverzekering is alleen van toepassing als er sprake is van een reis en dan moet er sprake zijn van minimaal 1 overnachting. Ik deel daarom de mening van mijn collega mr. Korving dat u de schade niet kunt verhalen op een verzekering en dus zelf de schade moet betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Wat een vervelende ervaring. Ik deel de mening van de collega's dat u helaas zelf de schade zult moeten gaan vergoeden. Daarbij moet u er rekening mee houden dat, omdat het ongeval in België heeft plaatsgevonden, de schade naar Belgisch recht wordt geregeld. De systematiek in België is behoorlijk anders dan in Nederland. Er wordt gewerkt met een zogenaamde indicatieve tabel. Als belangenbehartiger sta ik vanuit Nederland slachtoffers bij die onder andere in België een ongeval hebben gehad. Ik zou ook omgekeerd u verder advies kunnen geven als u de vordering van het slachtoffer ontvangt. Ik hoor het wel als u advies nodig heeft. Succes.

Beoordeel dit antwoord:

Wat u nog zou kunnen informeren is of uw ouders een AVP (AansprakelijkheidsVerzekeringPersonen) hebben en of u ten tijde van het ongeval nog onder de dekking viel. Ik kom hierop omdat u aangeeft dat u pas net uit huis was en bij mijn weten is er wel enige coulance/overlapping mogelijk voor de periode dat een kind het ouderlijk huis verlaat. Ik weet het niet zeker en kan ook niets garanderen, maar het lijkt mij de moeite waard om te informeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo allen, het is zeer prettig jullie reacties en bevindingen te lezen. Daarnaast ook een ontzettend ....gevoel en ongemakkelijke situatie waarin ik ben belandt. ;-(
Heb het idd al op mijn ouders Apv proberen te zetten, dit was niet mogelijk bleek na indiening van mijn verzoek.
België werkt idd anders met regeltjes en wetten. Was gisteren even op verzekeringskantoor tegenpartij gewist en daar kwam tot nu toe al een flinke kosten post ik waar ik van verschrok en hele nacht van heb wakker gelegen. Tevens vroeg men of ik zelf een dokter wou voorleggen voor slachtoffer te beoordelen op functioneren. ...?
Weet eerlijk gezegd niet wat ik er mee aanmoet, en zou graag de kosten beperken als het mogelijk is...
Mochten jullie advies / raad / oplossingen weten aarzel zeker niet te reageren. Zit er ontzettend mee in men maag lichtjes uitgedrukt! !
Groeten


Mogelijk komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp. Ik adviseer u om te bellen met het juridisch loket in uw omgeving. Die kunnen u mogelijk verder helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag