Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een woning gekocht op de 2e verdieping van een oud herenhuis wat 4 zelfstandige woningen telt. De woning op de begane grond en de woning op de zolderverdieping zijn in eigendom van een verhuurder. De woning onder mij is eigendom van de bewoonster.

De woning onder mij heeft een balkon, met daarboven een overkapping. Op deze overkapping zou ik, naar voorbeeld van de naastgelegen woning, graag een balkon realiseren. Hiertoe heb ik een constructieberekening laten uitvoeren, heb ik een vergunning verleend gekregen en heb ik mijn wens besproken met de VVE.

De overkapping waarop ik het balkon zou willen realiseren behoort volgens de splitsingsakte niet tot de algemene delen van het pand, wat betekent dat het onderhoud van de woning onder de verantwoording valt van de bewoonster onder mij. Zodoende heeft de eigenaar van de woningen op de begane grond en de zolderverdieping aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de komst van het balkon. Ook de bewoonster van de woning onder mij heeft aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de komst van het balkon. Echter wilt zij wel graag dat zij wordt gevrijwaard van een eventueel veiligheidsrisico en aanvullende onderhoudskosten die het nieuwe balkon teweegbrengt. Ikzelf ben er bij gebaad dat de overkapping in goede staat wordt onderhouden om een onveilige situatie te voorkomen. Zodoende zouden we graag e.e.a schriftelijk vastleggen.

Ideaal zou zijn om de splitsingsakte van het pand aan te passen waarbij het balkon op de overkapping wordt toegeschreven aan de door mij individueel te gebruiken delen van het pand en waarbij de verantwoording voor het onderhoud aan de overkapping wordt verdeeld over de eigenaar van mijn woning en de eigenaar van de ondergelegen woning. Helaas heeft navraag bij een aantal notarissen aangetoond dat het wijzigen van de splitsingsakte een zeer kostbare aangelegenheid is waar ik op dit moment helaas niet de middelen voor heb.

Zodoende vroeg ik mij af of het for the time being wellicht mogelijk is om de goedkeuring van de VVE en de nadere afspraken die ik met mijn onderbuurvrouw wil maken, vast te leggen in een onderhandse overeenkomst en de akte daarvan te laten registreren. In de akte zou ik dan bijvoorbeeld de intentie willen vastleggen om in de toekomst alsnog de splitsingsakte aan te passen of om de gemaakte afspraken bij verkoop van één van de twee woningen in de vorm van een ketting beding op te nemen in de koopovereenkomst.

Ik zou uw reactie en input met betrekking tot bovenstaande zeer waarderen. Ik zie deze dan ook met belangstelling tegemoet.

Beste,

Een onderhandse akte is ook mogelijk, maar deze akte heeft een aantal nadelen. Zo geldt de akte alleen tussen de partijen die de akte tekenen. Bij een nieuwe bewoner kan dat voor problemen zorgen. Wel is het mogelijk om een zogenaamd kettingbeding in de overeenkomst op te nemen. Ik adviseer u wel om hulp in te schakelen bij het opmaken van de akte, zodat u precies weet wat uw rechten en plichten zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie,

Nadelen van de onderhandse overeenkomst tov het wijzigen van de splitsingsakte zijn dat het balkon volgens de splitsingsakte officieel geen onderdeel wordt van mijn woning en dat de overeenkomst enkel betrekking heeft op mijzelf en de bewoonster onder mij. Dit betekent dus dat de gemaakte afspraken, inclusief het kettingbeding, geen stand houden in bijvoorbeeld het geval van een gedwongen verkoop. Brengt dit nog risico’s / nadelen mee bij de verkoop van de woning? Of is het balkon na vergunningverlening en na goedkeuring door de VVE een legaal bouwsel waaromtrent het afzonderlijke gebruik geen discussie meer over kan ontstaan? Is de goedkeuring van de VVE middels een vergadering bindend of kan een nieuw lid hier nog verandering in brengen?

Nogmaals dank voor uw tijd en in afwachting van uw reactie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag