Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb een vraag voor Swantje Meyer-Mews.
Mijn vriend heeft 2 kinderen in Duitsland, hij betaalt voor hun alimentatie, wat logisch is.
Alleen dit bedrag is gigantisch hoog, dit bedrag is tot stand gekomen volgens de Dusseldorftabelle.
Als hij mij niet had gehad dan had hij niet in zijn eigen levenonderhoud kunnen voorzien. Ik betaal grotendeels onze gezamelijke kosten. Volgens het Duitse recht wordt mijn inkomen niet meeberekend, maar indirect betaal ik er wel aan mee.Zijn ex heeft meer dan 1100 euro aan kinderalimentatie en kindergeld wat zij elke maand krijgt, daarnaast heeft zij nog een baan waar ze inkomen van krijgt. Mijn vriend kan de kinderen bijna niks bieden of ik moet het betalen. Bij hun moeder krijgen ze dure cadeaus, vakanties en kunnen ze van alles aan het huis verbouwen. Destijs hebben we de advocaat van mijn vriend op jouw bericht gewezen dat ze bij Nederlanders rekening houden met de koopkracht in Nederland, zij deed dit echter af als misleidende reclame om geld te verdienen. Mijn vriend moet gewoon het bedrag betalen en anders kan men zeggen dat hij een extra baan moet nemen. Mijn vraag is, klopt het dat men met de berekening van de alimentatie rekening moet houden met de koopkracht in Nederland? Zoja, bij wie moeten wij dan zijn? De advocaten die mijn vriend heeft gehad die zeggen dat de rechter daar niet in meegaat en dat hij sowieso gaat verliezen. Staat het ergens beschreven dat er voor Nederlanders andere berekeningen gemaakt moeten worden? Of is het mogelijk om het via een rechter in Nederland aan te vechten?

Indien de kinderen in Duitsland wonen, is het helaas niet mogelijk om de zaak bij een Nederlandse rechtbank te behandelen.
Onder omstandigheden kunt u wel een herberekening van de hoogte van de alimentatie in Duitsland vragen. Of dat in uw geval inderdaad kan, kan ik zonder meer informatie niet beantwoorden. U kunt mij wel een mailtje sturen met wat meer informatie. Ik moet weten wanneer de berekening heeft plaatsgevonden, op welk manier de hoogte van de alimentatie is vastgelegd (bijvoorbeeld vonnis, notariƫle akte) en of de situatie van uw vrind ondertussen is veranderd (nieuwe baan, meer kosten etc.).
Ik heb nog nooit de ervaring gemaakt dat de rechter het koopkrachtverschil niet belangrijk acht. Er zijn wel zaken waar het resultaat niet verandert. Of dat in uw geval zo is, kan ik niet inschatten. U kunt uw advocaat verwijzen op het vonnis van de BGH van 09-07-2014 (XII ZB 661/12). Deze zaak betreft een alimentatieverplichte die in Zwitserland woont, ik heb met het verwijs op de berekeningsmanier echter tot nu toe altijd succes gehad.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag