Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vaste contract en ben 1,5 jaar in dienst geweest. In mijn contract is een opzegtermijn van 2 maanden maar ik hoorde dat de wettelijk opzegtermijn is 1 maand. Klopt dit?

De wettelijke opzegtermijn is 1 maand. Maar bij arbeidsovereenkomst of Cao kunnen (binnen bepaalde grenzen) andere afspraken gemaakt worden. U bent gebonden aan de opzegtermijn van 2 maanden. U kunt natuurlijk altijd in overleg met de werkgever verzoeken om de opzegtermijn te verkorten.

Beoordeel dit antwoord:

Als er voor jou op grond van je arbeidsovereenkomst een langere opzegtermijn dan een maand geldt, moet de opzegtermijn voor de werkgever op grond van de wet het dubbele zijn (in dit geval dan dus 4 maanden). Is dat niet zo, dan geldt voor jou gewoon een opzegtermijn van een maand (de bepaling in je contract is dan niet geldig).

Uitzondering: als er op jouw arbeidsovereenkomst een CAO van toepassing is waarin wordt afgeweken van deze 'dubbeltelregel.' Kijk dat goed na, want meestal wordt er in CAO's inderdaad afgeweken van deze regel.

Als je in een vervolgvraag de relevante tekstpassage uit je contract zet en aangeeft of er een CAO van toepassing is (en zo ja welke), dan kan ik je wellicht nog iets verder helpen.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je wel voor je antwoord. Er is geen CAO, alleen een contract waarin staat "This agreement has been entered into for an indefinite period of time. Notwithstanding this however either party may prematurely terminate this contract at the end of a calendar month observing a notice period of 2 months."
Alvast bedankt!


O.k., helder. Deze afspraak in het contract is in strijd met de wet en dus nietig. Dit betekent dat je gewoon een opzegtermijn van een maand hebt.

Je kunt je werkgever verwijzen naar art. 7:672 lid 6 BW:

http://www.arbeidsrechter.nl/bw#672

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag