Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vaste aanstelling en ik heb gehoord dat ik ontslagen wordt

Situatie: Ik heb een vaste aanstelling en ik heb gehoord dat ik ontslagen wordt. 30-11-2021 is mijn ontslag mondeling medegedeeld (niets op papier), m.i.v. een maand opzegtermijn is 31-12-2021 volgens mijn werkgever mijn laatste werkdag. Ik moet weg om bedrijfseconomische redenen. Het gaat financieel slecht met het bedrijf.

Mijn werkgever heeft nog geen toestemming van het UWV om mij te ontslaan.

02-12-2021 Heeft mijn werkgever mij een beëindigingsovereenkomst overhandigd, hij vraagt mij deze te ondertekenen. Hier staan heel andere redenen voor mijn ontslag in (complete onwaarheden). Hij biedt mij 2 maandsalarissen aan (jan en febr.) waarbij ik vrijgesteld ben van werken, daarmee is het volgens hem dan afgedaan.

Ik ben niet van plan om dit beëindigingsovereenkomst te tekenen ivm de onwaarheden en de 2 maandsalarissen die ‘fooi’ lijken. Daarnaast heb ik 2 collega's die er korter werken en jonger zijn. Wij kunnen onderling de meeste taken van elkaar overnemen maar ieder heeft zijn eigen 'specialisatie'. Deze specialisaties zijn erg breed en overlappen elkaar. Mijn werkgever is dan toch verplicht eerst een van mijn collega's te ontslaan?

Zelf denk ik eraan om hem de ontslagaanvraag via het UWV te laten doen. Zijn mondelinge mededeling van ontslag is niet rechtsgeldig, dit moet op papier en door mij ondertekend worden. Aangezien het aanvragen van een ontslagvergunning bij het UWV een lang proces kan zijn lijkt mij deze weg de meeste voordelen te hebben. Mijn dienstverband wordt niet beëindigd, ik blijf in dienst, dus ik blijf doorbetaald krijgen.

Wat is uw advies in deze?
PS Ik heb geen rechtsbijstandverzekering.

Met vriendelijke groet,

De werkgever moet een vaste aanstelling schriftelijk opzeggen en u moet akkoord gaan. Als u korter dan 5 jaar werkzaam bent is de opzegtermijn 1 maand.

Aangezien dit niet schriftelijk is gebeurd kan de overeenkomst niet eindigen op 31 december 2021. Het is bijzonder dat er door de werkgever verschillende versies worden gegeven omtrent de reden van het ontslag.

Als u niet akkoord gaat zal de werknemer ontslag via het UWV of de rechter moeten aanvragen (dit kan een tijd in beslag nemen). Er kunnen dan specifieke regels spelen wie eventueel eerst "ontslagen" moet worden. Het is allemaal altijd wel afhankelijk van de omstandigheden van het geval en zonder nadere informatie is het moeilijk een concreter antwoord te geven.

U kunt bijgestaan worden door een jurist in arbeidszaken. Een jurist is meestal goedkoper dan een advocaat.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u meer vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Goedemiddag,

In aanvulling op hetgeen hierboven reeds is opgemerkt, is het belangrijk uw werkgever kenbaar te maken dat u beschikbaar bent en blijft voor uw werkzaamheden en niet akkoord kunt gaan met het voornemen tot beëindiging. Mocht u tot een beëindigingsovereenkomst wensen te komen dan is het belangrijk dat de ontslaggrond daarin juist genoemd in het kader van het zeker stellen van een mogelijk toekomstige WW-aanvraag. In het kader van deze onderhandelingen is het raadzaam u te laten adviseren over de haalbaarheid van de toekenning van een ontslagvergunning. Mede afhankelijk daarvan kan de hoogte worden bepaald van de beëindigingsvergoeding. Indien u advies wenst kunt u uiteraard in contact treden met het kantoor.

Met vriendelijke groet,

mr. L.A.E. Timmer

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag