Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb de erfenis van mijn vader beneficiair moeten aanvaarden om de rest van de familie niet voor de kosten van verwerping op te laten draaien. Daarna heb ik zover mogelijk alle documenten die nodig zijn voor een kosteloze verderfenis bij elkaar gezocht. Daarna een verzoek in gediend bij Het kantongerecht. En nu geeft men aan dat dit verzoek moet worden ingediend door een advocaat.

Ik heb dus al een case nummer, en ook de griffie rechten reeds betaald,

Hoewel ik een been heb en meer verzien dan het minimum loon, Kan ik me op dit moment echt geen extra kosten van € 300 of meer veroorloven. Zijn er andere mogelijk heden om dit verzoek toch geldig te laten zijn?

Dag,
met welke reden wordt er gevraagd om een advocaat want een eenvoudig verzoek mag zonder worden afgehandeld.

Beoordeel dit antwoord:

Dag,
met welke reden wordt er gevraagd om een advocaat want een eenvoudig verzoek mag zonder worden afgehandeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De tekst van de gekregen brief luidt:

"Geachte Heer/mevrouw,

Uw verzoek in bovengenoemde zaak is in goede orde ontvangen.

Op grond van artikel 278 lid 3 van het Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering (Rv) dient dit verzoek te worden ingediend door een advocaat. Aan dit voorschrift is niet voldaan.

In gevolge artikel 281 Rv wordt u in gelegenheid gesteld om dit verzuim binnen twee maanden na heden te herstellen op straffe van niet-ontvankelijkheid.

Indien u hoertoe overgaat, wordt u verzocht om het verzoek, alsmede de bijlagen, in drievoud te laten indienen door de desbetreffende advocaat onder vermelding van bovengenoemd kenmerk."

Dit alles is getekend door een van de griefiers, team handelsrecht(?) Breda


Beneficiair aanvaarden moet gebeuren bij de griffie van de Rechtbank.

Beoordeel dit antwoord:

Dag,
maar er is geen verplichting om dit door een advocaat te laten indienen. U kunt dit zelf doen. De griffier moet u de juiste weg wijzen, en ik vraag me af of er aan de andere kant wel goed begrepen wordt wat u verzoekt. Neemt u eens contact op met de griffier. Het verzoek moet worden ingediend bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als eerst beiden hartelijk dank voor het reageren.

De Beneficiaire aanvaarding is reeds gedaan, de volgende stap is, in dit geval helaas om de erfenis kosteloos te laten vereffenen. Dat moet dan weer bij het kanton gerecht in Bergen op Zoom gebeuren (ook de plaats waar mijn vader onder viel)

Ik heb daarom ook eerst per mail, en vervolgens per brief het verzoek ingediend voor een kosteloze verheffing (samen met 3 eiken waard aan bijlages). De notaris van mijn vader gaf ook al aan dat het door een erfgenaam kan gebeuren,

Ik zal morgen proberen om telefonisch contact op te nemen met de betreffende griffier voor verheldering. - Ik laat het vervolg nog wel weten hier.


Een verzoek om kosteloze vereffening wordt op grond van 4:209 BW gedaan bij de kantonrechter. Voor procedures bij de kantonrechter is geen verplichte bijstand door een advocaat noodzakelijk. Wellicht heeft u bij het indienen van uw stukken niet duidelijk aangegeven dat het bestemd is voor de kantonrechter en dus niet terecht gekomen bij de afdeling kanton?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zojuist de griffier ana de lijn gehad.
Kennelijk is het zo, dat als er ook een vereffenaar benoemt moet worden, dat dit wel via de rechtbank moet gebeuren. De griffier gaf aan dat daarom er wel een advocaat nodig is.


Maar in dit geval vraagt u niet om het benoemen van een vereffenaar, maar om kosteloze vereffening c.q. het op heffen van de vereffening. Dat zijn twee verschillende dingen. Een verzoek tot het benoemen van een vereffenaar moet inderdaad via een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag