Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb bijna 4 jaar geleden mijn huis verkocht. Nu wordt van mij geld geeist vanwege het laten herstellen van betonrot, oftewel verborgen gebreken. 14 jaar geleden hebben wij het huis hier op laten onderzoeken en er was toen nog geen sprake van betonrot. Hiervan hebben we een garantiecertificaat ontvangen met een geldigheid van 10 jaar. Dit heb ik aan de koper gegeven en ben hier ook open over geweest. Mag deze kopen na bijna 4 jaar hier nog op terugkomen?

Er zijn hier meerdere zaken van belang.

De koper dient zijn klacht "binnen bekwame tijd" kenbaar te maken. Van belang is dus: sinds wanneer weet de koper van nieuwe betonrot af. Als hij niet ": binnen bekwame tijd" klaagt, verspeelt de koper zijn rechten.

Na het kenbaar maken van de klacht gaat een verjaringstermijn lopen. Als de koper niet binnen twee jaar na de klacht een procedure begint, is zijn vordering verjaard.

Mocht de koper tijdig hebben geklaagd en tijdig een procedure hebben opgestart, dan zal er een inhoudelijke beoordeling volgen. In uw geval is het de vraag of er wel sprake is van een verborgen gebrek. U heeft zelf de woning laten keuren op betonrot. daar was kennelijk een reden voor. Die keuring had een garantietermijn van 10 jaar. Die termijn was (bijna) afgelopen op het moment van verkoop. U heeft koper gemeld over het onderzoek. Je zou kunnen stellen: u heeft voldaan aan uw mededelingsplicht en verkoper had, zeker na uw informatie, de woning opnieuw moeten laten onderzoeken op dit potentiƫle gebrek. Nu de koper dat heeft nagelaten heeft hij niet voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Daarnaast is hij gewezen op dit potentiƫle gebrek en was het niet "verborgen" in de zin van Wet.

Dit is uiteraard geen volledige analyse. Indien het tot een rechtszaak zou komen, zijn alle feitelijke omstandigheden van belang. Die zouden dus ook tot een ander oordeel kunnen leiden.

Indien u nadere informatie wenst, kunt u contact met mij opnemen via de "direct contact"button

Beoordeel dit antwoord:

Een goede en heldere analyse van de heer Zijlmans.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag