Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik heb 5 weken geleden mijn auto bij een garage gebracht voor het regelen van m'n apk. Heb toen niet gezegt dat ze er in mochten rijden maar nu heb ik te horen gekregen dat iemand die daar werkt m'n auto in elkaar heeft gereden 's avonds laat onderweg naar huis. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Geachte vragensteller,

Allereerst wil ik zeggen dat ik het erg vind wat er met uw auto is gebeurd. Dit kan niet zomaar en u kunt er wat tegen doen.

Wanneer u schade lijdt als gevolg van het handelen of nalaten van een ander persoon, dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen op grond van het plegen van een onrechtmatige daad. Wil er sprake zijn van een onrechtmatige daad, dan dient voldaan te worden aan de volgende voorwaarden.

- Er moet sprake zijn van een onrechtmatige gedraging;
- De onrechtmatige gedraging kan aan de pleger worden toegerekend;
- Deze onrechtmatige gedraging heeft tot schade geleid;
- Er dient sprake te zijn van een causaal verband tussen de daad en de geleden schade;
- De relativiteitsvereiste dient in acht genomen te worden. dit houdt in dat de geschonden norm moet strekken tot bescherming van de geleden schade.

Een daad kan als onrechtmatig worden aangemerkt als het voldoet aan één van de criteria genoemd in artikel 162 tweede lid van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Het kan hierbij gaan om een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betamelijk is. In uw situatie is sprake van zowel een inbreuk op een recht als een doen in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betamelijk is.

In de tweede plaats is voor aansprakelijkheid op grond van een onrechtmatige daad nodig dat de daad toegerekend kan worden aan de persoon die hem verrichtte. Op grond van artikel 162 derde lid boek 6 van het Burgerlijk Wetboek kan een daad worden toegerekend indien zij te wijten is aan zijn schuld of te wijten is aan een oorzaak welke krachtens de wet in de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt. In uw geval kunnen beide toerekeningsgronden van toepassing zijn. Immers, een medewerker van de garage heeft zonder uw toestemming in uw auto gereden.

In de derde plaats moet sprake zijn van schade. In uw situatie is, op grond van artikel 95 en 96 boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, sprake van vermogensschade. U kunt aanvoeren dat door toedoen van deze medewerker uw auto vernield is, waardoor u niet meer mobiel bent. Dit kan nadelig zijn voor u, indien u met de auto naar het werk ging.

In de vierde plaats moet ook sprake zijn van een causaal verband tussen de daad van de medewerker en de schade die u heeft geleden. Dit is makkelijk aan te tonen. Uw auto is vernield als gevolg van het onrechtmatig gebruik maken van uw auto door de medewerker van de garage.

Tot slot moet er op grond van artikel 163 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek sprake zijn van relativiteit. Dit houdt in dat de geschonden norm (het onrechtmatig/zonder uw toestemming rijden in uw auto), moet strekken tot bescherming van de geleden schade (het feit dat uw auto in elkaar is gereden).

Als aan deze voorwaarden is voldaan, kunt u de medewerker van de garage aanspreken op grond van het plegen van een onrechtmatige daad. U kunt hiervoor een schadevergoedingsvordering instellen.

Indien de medewerker uw auto heeft meegenomen in uitoefening van zijn taak voor de garage, dan kunt u ook de garagehouder aansprakelijk stellen, op grond van artikel 170 boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Maar uit uw verhaal blijkt dat de medewerker uw auto zonder uw toestemming naar zijn huis heeft gereden. In dat geval denk ik dat een vordering op de garagehouder niet zal slagen.

Mvg.

Beoordeel dit antwoord:

Uitgaande van uw verhaal is het garagebedrijf aansprakelijk voor de schade aan uw auto. Op deze site staat een voorbeeld brief die u aan het garagebedrijf kunt sturen om jen aansprakelijk te stellen

Beoordeel dit antwoord:

De apk-beurt houdt juridisch gezien het volgende in:
- u stelt de auto aan de garage ter beschikking;
- de garage voert een apk-keuring uit en u betaalt daarvoor;
- de garage geeft de auto na afloop weer aan u terug in de staat waarin de auto zich bevond.

Dat laatste punt kan de garage niet meer naleven. De garage heeft wanprestatie gepleegd en is dus voor de schade aansprakelijk. Hoewel de schade is veroorzaakt door een medewerker, is de garage daarvoor wettelijk aansprakelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag