Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik gebruik al vanaf 1996 en mijn voorgangers vanaf de jaren 50 een stukje grond van de buurman om uit mijn garage te rijden.
Nu zet mijn buurman die het voor een jaar of 12 terug ook al van plan was er een schutting neer zodat ik bijna niet meer uit mijn garage kan komen met de auto.
Kan dit aar zo? is dit geen verkregen recht?

Dat is mogelijk. Iedereen mag in Nederland met zijn eigen grond doen wat ie wil, tenzij hij of zij afspraken heeft gemaakt met iemand anders over gebruik van zijn of haar grond. Het juiste antwoord hangt dus af van hetgeen u met uw buurman heeft afgesproken over het gebruik van zijn grond. Heeft u een afspraak mondeling gemaakt - 'gewoon' als goede buren - dan mag de buurman op een dag besluiten dat het genoeg is geweest en dat hij weer volledig over zijn eigen grond wil beschikken. Bent u samen naar de notaris geweest voor een erfdienstbaarheid - zoals een recht van overpad - dan mag de buurman niet zo maar een schutting neerzetten.

Het kan ook anders zitten, maar dat vertelt uw verhaal niet.

Er is in Nederland geen recht om altijd over de grond van de buren te moeten mogen, om de eigen garage te bereiken. In beginsel moet u daar zelf voor zorgen, dus op eigen grond. Als u dat wel graag wilt, dan zult u betere of nieuwe afspraken met uw buurman moeten maken, zoals een erfdienstbaarheid vestigen. Houdt er dan wel rekening mee dat uw buurman niet volledig over zijn eigen grond kan beschikken en dat u daar een vergoeding voor moet betalen: de canon.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag