Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben werkzaam in een supermarkt en heb een contract van 40 uur.
Nu gaf mijn bedrijfsleider aan dat ik volgens de cao verplicht ben om 2,5 uur elke week van mijn vakantie in te leveren.
Dit komt er op neer dat ik nu elke week 37,5 uur ga werken en dat ik dus op jaar basis 52x 2,5 uur vakantie inlever. Staat dit inderdaad zo in de cao?

Er zijn twee CAO's voor supermarkten. Mocht u niet bij een van de grote winkelbedrijven werken (https://www.fnv.nl/site/alle-sectoren/caos/caos/42579/Grootwinkelbedrijven_in_Levensmiddelen_VGL___cao_2013-2017_versie_20-07-2016_ZONDER_fnv__getekend.pdf), dan is CAO VGL op u van toepassing. (https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/handel/cao%27s-handel/supermarkt_levensmiddelen/)

Op grond van artikel 14 lid 2 van beide CAO's behoort de werkgever de aanvang en einde van de vakantie overeenkomstig uw wensen vast te stellen. Uw bedrijfsleider mag niet bepalen hoe of wanneer u uw vakantie uren opneemt. Nogmaals: U dient een verzoek in en de werkgever stelt de vakantie vast, tenzij de werkgever gewichtige redenen heeft om uw verzoek te weigeren.

Het hierboven besproken gaat uiteraard niet op als het hier vakantie uren betreft uit voorgaande jaren. Dan mag de werkgever nadere regelen stellen voor het opnemen van de vakantie (zie artikel 14 lid 2d).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie.
Als het niet om vakantieuren gaat, maar om adv dagen zijn er dan andere afspraken gemaakt?
Ik werk voor een groot winkelbedrijf.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag