Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik ben Nederlander en heb ook een koopwoning met hypotheek. Nu reis is veel voor mijn werk, voornamelijk in Duitsland, betaal ook Duitse belasting en ben bij de Duitse Krankenkasse. Doordeweeks verblijf ik dan in Duitsland. Hier heb ik een woning gehuurd. Daarnaast behoud ik mijn woning in Nederland. Hoe zit dit met gemeentelijke inschrijving? Beide woningen gebruik ik volledig zelf. Kan ik mij bij beide gemeentes inschrijven? Ik ben meer in Duitsland dan Nederland, stel ik schrijf mij hier in, wordt ik dan automatisch uitgeschreven in Nederland? Zo ja, wat heeft dit voor consequenties?

Nee, u moet een keuze maken. Uw keuze is zelfs niet geheel vrijblijvend want de wet bepaalt waar u woont ( Europese regels fiscaal en sociale verzekering en uw geval Nederlands- Duitse verdragen). wellicht is het voor u fiscaal ook beter om u in Duitsland in te schrijven. Ik raad u aan een specialist op dit gebied te zoeken. Verder is het zo dat als u zich inschrijft in Duitsland u niet automatisch bent uitgeschreven in Nederland, de systemen zijn. m.i nog niet op elkaar ingericht. Emigratie moet worden aangegeven in de gemeente waar u woont.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ok, inschrijven in Duitsland dus...
Maar wat is dan de consquentie als ik me uitschrijf in mijn Nederlandse gemeente? Mijn woning blijft gewoon daar en die bezoek ik ook regelmatig. Feitelijk bewoon ik beide woningen, Maar doordat ik doordeweeks in Duitsland ben, ben ik daar iets meer dagen aanwezig dan in Nederland.


Volgens Duits recht heeft u uw hoofdwoning in Duitsland en is een tweede woning mogelijk. Ik weet niet of uw Nederlandse woning volgens Nederlands recht als tweede woning geregistreerd kan worden.

Beoordeel dit antwoord:

Mijn ervaring is dat wat betreft het advies van "grensgangers" de Euregio goed en omvangrijk advies geeft. Het advies is bovendien gratis.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag