Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben kort geleden gescheiden van mijn vrouw. We waren geregistreerd partners in gemeenschap van goederen. Nu is de scheiding definitief en goedgekeurd door de rechtbank.

We hebben samen een huis dat verkocht moet worden en dat onder water staat.
In het convenant hebben we laten opnemen dat we een aantal zaken gaan verkopen en die ten goede laten komen aan de eventuele restschuld. Dit geld (plus het restant van ons spaargeld) komt op onze gezamenlijke spaarrekening. Nu heeft zij niet de middelen om de restschuld te financieren dus hebben we afgesproken dat ik die bij mijn volgende hypotheek mee financier en mijn ex haar gedeelte op haar vorder.

Een voorwaarde om dat te doen was dat het gezamenlijke spaargeld op de gezamenlijke spaarrekening blijft staan. Zodat het niet aan iets anders gespendeerd word dan aan het aflossen van de restschuld. Het staat als volgt in het convenant omschreven:

3.6: Partijen zorgen er beide voor dat een splitsing wordt gemaakt van de rekeningen die op beider naam staan. Afgesproken wordt dat de opbrengst van de inboedelgoederen die worden verkocht en de eventuele teruggave van de belastingdienst op de gezamenlijke spaarrekening wordt gestort. Ieder ontvangt vervolgens €1000 van de spaarrekening. De spaarrekening wordt opgeheven zodra de gezamenlijke woning is verkocht. De specificatie van deze verdeling is partijen bekend en zij vinden het niet nodig om een nadere specificatie op te nemen in dit convenant. Na de splitsing is iedere partij rechthebbende op de bankrekeningen, die op zijn of haar naam staan.

Nu is het zo dat mijn ex heeft besloten dat ze de helft van het bedrag dat op de spaarrekening staat in eigen beheer wil hebben. Ze heeft de helft inmiddels overgeschreven naar haar privé rekening. Ik ben nu bang dat het geld gebruikt voor andere dingen dan het aflossen van de restschuld waarvoor het bedoelt is.

Mijn vraag is wat zijn mijn opties?

Nu het convenant heel expliciet omschrift wat er met de opbrengsten dient te gebeuren, komt mevrouw haar verplichtingen niet na. Dit is kwalijk en voor u bovendien risicovol.
U kunt mevrouw, middels een gerechtelijke procedure, dwingen de afspraken na te komen.
Het lijkt mij verstandig spoedig actie te ondernemen.
U weet immers niet wat mevrouw met het geld doet.
Is het geld weg, wordt de woning verkocht en valt bij mevrouw niets te halen, dan komen ze bij u.
Om die reden is actie geboden.
Indien gewenst kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag