Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik ben in april 2015 aangehouden tijdens alcoholcontrole en ik had toen teveel gedronken volgens meting. Nu is mij een cursus bij het CBR opgelegd welke ik zelf moest betalen € 216,- en ook moest ik opleggingskosten betalen €330,- . Nu is het zo dat ik op dat moment zeer weinig inkomen had en ik ook bezig was met het starten van een schuldhulp trajekt. Ik heb daarom geen van deze kosten betaald en ook heb ik de cursus niet gevolgd . Na verloop van tijd heb ik een brief ontvangen dat mijn rijbewijs ongeldig zou zijn verklaard, maar ik heb wel de opleggingskosten laten mee nemen in mijn schuldhulpverlenings trajekt. Nu is het zo dat ik nu een brief heb ontvangen van het openbaar ministerie waarin word aangegeven dat ik voor deze zaak niet vervolgd zal worden en dat ik ook niet op een rechtzitting hoeft te verschijnenen, omdat de zaak geseponeerd is bij gebrek aan bewijs. Ben ik nu nog steeds verplicht een cursus te volgen bij het CBR en is mijn rijbewijs dan nu nog steeds ongeldig?

Als de zaak geseponeerd is dan ben u ontheven van de de strafvordering. Met deze uitspraak kunt u naar het RDW schrijven en uw rijbewijs terugvorderen. Wat u wellicht wél moet doen is een medische test bij de huisarts om te bezien of u bekwaam bent.

Beoordeel dit antwoord:

Als u het niet eens bent met een beslissing van het CBR kunt u tegen deze beslissing bezwaar maken.

Het is (helaas) vaste rechtspraak dat het CBR niet gebonden is aan de beslissing van de strafrechter (of de officier van justitie) omdat er in het bestuursrecht andere maatstaven worden gebruikt dan in het strafrecht. Dat betekent dus dat het CBR een maatregel kan opleggen ondanks een vrijspraak van de strafrechter.
Dat wil niet zeggen dat een bezwaar kansloos is. Zeker omdat het gaat om het ontbreken van bewijsmiddelen heeft u een sterk verhaal bij bezwaar tegen de beslissing van het CBR.
Het is echter wel de vraag de beslissing niet te oud is. Want meestal heeft u maar 6 weken om bezwaar te maken.
Mocht u hierbij hulp willen. Dan adviseer ik u om contact op te nemen met de Strafrechtswinkel Utrecht of Amsterdam.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat ik me afvraag is zou het wellicht in geval dat ik bezwaar maak ook meehelpen als ik aangeef dat ik 1 maand na de dag van de alcoholcontrole ben gestopt met drinken en hiervoor ook professionele hulp heb gezocht en nog steeds bij deze behandelaar onder begeleiding ben . Ik ben nu dus ook sinds mei 2015 abstinent en vind een cursus in mijn geval dan ook niet van belang, sterker nog ik ben zelfs bang dat dit mijn huidige behandeling in de weg kan komen te staan. Verder weet ik niet echt goed welke stappen ik moet volgen en wat ik nu zou moeten doen om dit probleem op te lossen.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag