Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben door het landelijke Juridisch Loket met mijn vraag doorverwezen naar u.

Als vrijwillige ouderenadviseur van de KBO en lid van het WMO-platform houd ik me bezig o.a met preventie i.v.m. de gezondheid van ouderen en andere mensen.

De sportzalen waarvan ouderen en scholen gebruik maken zijn eigendom van de gemeente X. Scholen, sport en gymclubs huren een bepaalde tijd/uur/uren van de dag een zaal. De lessen worden gegeven door bevoegde mensen/leraren/vrijwilligers. Sinds kort is er geen beheerder van de gemeente meer aanwezig als er scholen of sport-gymclubs aanwezig zijn. Alleen vanaf 15.00 uur s'middags.

Volgens mij is de gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid van het gebouw en toestellen en de bevoegde mensen voor het veilig gebruik van het gebouw en toestellen.

Ingeval van calamiteiten bij gebruikers b.v. i.v.m. hartfalen/lichte dementie (ouderen van 70 tot over de 80 jaar) van gebruikers is volgens mij de beheerder/gemeente verantwoordelijk. Maar als er geen beheerder meer aanwezig is en de bevoegde leidinggevende vrijwilliger (ook behorend bij de oudere, 70 jaar) is alleen met deze oudere mensen, die zij ook niet alleen mag laten i.v.m. de kwetsbaarheid van deze mensen, wordt de verantwoordelijkheid vind ik onverantwoord bij haar neergelegd en kan zij niet direct om bijstand/ondersteuning vragen. Ik denk dat er altijd een beheerder met een BHV of EHBO diploma/certificaat aanwezig moet zijn in het gebouw wanneer er mensen in een van de zalen sporten.

Kortom, wie is juridisch verantwoordelijk bij calamiteiten in de sportzaal in deze situaties, de eigenaar/beheerder van het gebouw of de bevoegde lesgever?

De correspondentie die tot nu gevoerd is met de gemeente X hiervover kan ik hier niet bijvoegen

U kunt aan het juridisch loket een zogeheten diagnosedocument vragen met doorverwijzing naar een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

Begrijp ik uw verhaal goed, dan verhuurd de gemeente de sportzalen. Van belang is wat de verhuurder en huurder met elkaar zijn overeengekomen. Dat zal moeten blijken uit de huurovereenkomst.

Doorgaans is het zo dat de gemeente als verhuurster alleen verantwoordelijk is voor de deugdelijkheid van de zaal en de toestellen die zich daarin bevinden. Het zijn de huurders, de sportverenigingen die trainingen verzorgen in de sportzaal, om bevoegde trainer/trainers te leveren.

In geval van calamiteiten zal gekeken moeten worden naar de aard van de calamiteit. Stort een deel van de zaal in, dan zal de gemeente als eigenaresse/verhuurster aansprakelijk kunnen zijn. Overkomt een deelnemer echter een ongeluk omdat de trainer een oefening niet goed heeft uitgelegd c.q. niet juist gehandeld, dan zal de trainer en de vereniging aansprakelijk kunnen zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag